200 000 тютюнджии на протест (ОБЗОР)

200 000 тютюнджии на протест (ОБЗОР) | StandartNews.com

Производителите на ориенталските сортове остават на улицата

Земеделците зоват политиците от ДСБ да спрат с очернянето на "Булгартабак"

След поредица от скандали от "Булгартабак" съобщиха, че преустановяват производството и продажбите на продукцията си за региона на Близкия изток от 1 април. Очаква се това да повлияе и върху изкупуването на българската тютюнева продукция. От "Национална асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010" и "Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България-СПОТ БГ" реагираха с остра декларация.

Над 200 000 тютюнопроизводители се готвят да излязат на протест. Причината е, че заради опитите да се очерни най-голямата компания за тютюн у нас голяма част от производителите ще останат без работа. "Национална Асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010" и "Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България- СПОТ БГ", призоваваме лидерите и представителите на политическите сили да спрат с политическото говорене срещу "Булгартабак" и заигравания с тютюнопроизводителите. "Изявленията на ДСБ от последните дни, с което се цели трупане на популярност и електорални симпатии, води до точно обратния ефект и могат да се класифицират като заиграване със съдбите на хиляди български семейства", пишат от двете асоциации. И обръщат внимание, че "тютюневият сектор е изключително чувствителен към всякакви зловредни слухове, още повече - изказани от името на висши политици и държавници".

"Булгартабак" обяви, че ще редуцира закупуваните количества тютюн от българските производители с 80 на сто. Това решение ще има пряко отражение върху българските тютюнопроизводители. За последните пет години компанията е изплатила 103 милиона лева за тютюн. "Ако сега спре да изкупува в същите обеми, това означава, че над 15 процента, около 4 000 000 кг, на стойност над 20 млн. милиона лева, от произвеждания в страната тютюн няма да бъде изкупен", казват още производителите. И подчертават: "Булгартабак" е единствената българска фирма, оперираща както в сектора на изкупуване, промишлената обработка и продажба на тютюни, така и в сектора на тютюневите изделия. Компанията е единствената, която ежегодно изкупува тютюн от всички сортови групи, които се произвеждат в България и винаги е била естествен коректив на пазарното търсене и цени на българските тютюни, а също така и преграда пред извършването на спекулативни сделки от страна на случайните оператори на пазара". Освен това според тях компанията винаги е помагала на сектора с различни инициативи.

"НАТ 2010 и СПОТ БГ предупреждаваме, че увреждането на имиджа на която и да е отговорна компания, изкупуваща тютюн, но най-вече на "Булгартабак", ще донесе само негативи на страната, тъй като намаляването на търсенето ще доведе до лишаване от доходи на хиляди български семейства", пише още в декларацията на съюзите. От там задават и няколко важни въпроса на политиците: "Готови ли сте от ДСБ да понесете отговорността за отнемането на поминъка и дохода на хиляди семейства на тютюнопроизводители? Готови ли сте да лишите икономиката на България ежегодно от над 20 000 000 лева в резултат на нереализирането на продукцията ни? Готови ли сте за затварянето на още български предприятия и най-вече за превръщането на множество трудолюбиви граждани в безработни?!". От асоциациите твърдят, че вече са в пълна готовност за протести, които ще бъдат подкрепени от всички над 200 000 тютюнопроизводители. Първи на улицата ще излязат производителите на ориенталски тютюн. Стотиците семейства, занимаващи се с това, са обречени на глад, тъй като никой освен "Булгартабак" не изкупува тяхната продукция. Сега обаче хората остават на улицата, защото на компанията тютюнът няма да й е необходим, тъй като от 1 април "Булгартабак" обяви, че спира износа за Близкия изток. А семействата, произвеждащи ориенталски тютюн, който се продава за там, ще останат на улицата.

Стопаните в Пиринско притеснени
за останалата продукция

"Не знаем кръг ли е, квадрат ли е този "Капитал", но ние ще страдаме заради него. Не е нормално по този начин да се удря такова важно за поминъка ни предприятие като "Булгартабак". Накрая ние сме потърпевши. Защото няма да има кой да изкупи продукцията ни". Това споделят тютюнджии от благоевградското село Церово. Почти няма фамилия тук, която да не отглежда тютюн. И да не помни как точно преди две години останаха без пари заради гръцка фирма, която не изкупила всичкия договориран тютюн. Но дошли от "Булгартабак" и спасили стопаните. "Вече няколко години прибират всичко, което остане невзето от другите дружества. Ще ни се да са по-активни на пазара в нашия край, за да имаме избор с кого да сключваме договори, а те почти спират да изкупуват тютюн", твърди Гълъб Анев. "Няма как да не се отрази пагубно на тютюнопроизводителите решението на дружеството за драстично намаляване на изкупуването на тютюна. Не бива да се допуска съсипването на фирми, които са определящи за целия бранш у нас. И в момента има проблем с изкупуването на всичкия произведен тютюн, има залежали количества. А не ми се мисли как ще е занапред", заяви кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. "Сега 400 колеги от София, където се правеше основно продукция за износ в Близкия изток, ще останат на улицата. При нас може и да се увеличи производството, ние правим цигари за вътрешния пазар", споделят работници в "Благоевград БТ". Експерти считат, че дружеството ще опита да компенсира поне част от загубите с повече реализирана стока на вътрешния пазар и с намирането на нови пазари. Няма да има дефицит на български цигари, има достатъчно мощности фирмата, за да осигури продукция в страната. Не вярвам да намали производството за вътрешния пазар", твърди специалист, който доскоро бил на ръководна длъжност в благоевградската цигарена фабрика.

Икономист: Загубите
ще са 1-2% от БВП

Случаят е за прокуратурата, коментира проф. Боян Дуранкев

Няма никаква логика и никакво обяснение за атаката срещу "Булгартабак". Защото не става въпрос за заемане на някаква пазарна ниша от някой друг, а за изтласкване на български производител, на българско предприятие, което не почива върху никаква икономическа или социална логика. Това коментира пред "Стандарт" професор Боян Дуранкев. Той уточни, че по линия на преките и пълните разходи "Булгартабак" е свързан с изключително много други производители. Така че ако бъде ударен тютюневият холдинг, със сигурност ще отнеме поминъка на не по-малко от 100-200 хил. души. Според професора, по линия на преките и косвените загуби, свързани с намаляване на производството на предприятието, това ще отнеме може би 1-2 процента от БВП, а може би и повече. "Така че ударът върху "Булгартабак" ще бъде и удар върху българската икономика като цяло", обобщи проф. Дуранкев. Той коментира, че никъде по света тютюневите компании не са нападани по друг начин, освен косвено във връзка със здравни проблеми. "Затова смятам, че с този случай би трябвало да се заеме прокуратурата", заключи професорът.

Депутат: Да пазим бг фирмите
и да насърчаваме износа

"Булгартабак" е структуроопределящо предприятие за българската икономика заради работните места, които разкрива в производството на тютюн. От неговата съдба зависят десетки хиляди хора и това го прави изключително важно предприятие за българската икономика. Това коментира депутатът Петър Кънев и шеф на икономическата комисия в парламента по повод декларираното намерение на компанията да спре износа си за Близкия изток, което ще доведе до почти 80% намаляване на количествата изкупуван тютюн.

"Моята позиция и позицията на депутатите от икономическата комисия е, че всеки един инвеститор трябва да бъде подкрепян, всяко едно българско предприятие - пазено, и всеки експорт - насърчаван от държавата", заяви Петър Кънев. Той увери, че твърдо застава в подкрепа на "Булгартабак" и препоръча да намерят начин да се защитят.

В Хасковско чакат
скок на цигарите

"С нас е свършено". Така коментира един от най-крупните доскоро производители на ориенталски тютюн в Свиленградско Жельо Желев, който е и заместник-председател на на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, отговарящ за сортовата група "Басми". Той посочи, че в момента това е единствената компания, която изкупува в района тютюни, които не са договорени предварително.
Въпреки това в три свиленградски села - Мустрак, Младиново и Студена, все още има на склад 50 тона "Крумовград", които хората нямат представа къде ще пласират. 50 тона задържан тютюн има и в Казанлъшко. От "Вирджиния" пък неизкупен тютюн има в Първомайско, Старозагорско, Перник и Мъглиж.
"След прекратяването на износа, който декларираха от БТ, нашият бранш наистина загива. Според мен за тази производствена година "Булгартабак" няма да сключи нито един договор в Хасковско. Това означава, че много от производителите, които все още се занимават с тютюн на последни издихания, са обречени да загубят поминъка си", казва Желев.
Той посочи, че още след разпространението на декларацията в сряда тютюнджиите са изпаднали в паника - виждат се като клиенти на социалната служба. Другият им вариант е да минат в редиците на трафикантите на цигари. "Защото при тази ситуация е ясно, че ще има още поскъпване на цигарите на нашия пазар, а от там ще скочи и търсенето на контрабандата. Ей така се прави сива икономика. Държавата да се намеси, защото цяла индустрия, в която България е била водеща страна, се заличава", коментира още Желю желев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай