1 млн. лв. са събрани от глоби за пушене на закрито

1 млн. лв. са събрани от глоби за пушене на закрито | StandartNews.com

София. Повече от 1 млн. лв. са събрани от глоби в рамките на две години за тютюнопушене в закрито помещение и неспазване на правилата, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Издадени са 2 576 предписания, съставени са 2 365 актове за констатирани нарушения и са издадени 1 752 наказателни постановления на обща стойност 1 070 350 лв, допълват от министерството. 

От събщението става ясно, че 01.06.2012 г. – 22.05.2014 г. от 28-те регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната са извършени общо 406 923 броя проверки на 393 168 обекта, в работни и почивни дни.

Сред проверените обекти 77 078 са за хранене и развлечение, 52 011 - детски и учебни заведения, както и 103 786 лечебни и здравни заведения.

Проверени са и над 132 355 бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, хотели и мотели, СПА центрове, магазини, игрални зали, площадки за игра, плувни басейни, железопътни гари, автогари, транспортни средства, банки, застрахователни дружества, административни сгради, театри и киносалони, музикални школи, центрове за временно настаняване, общежития, интернет зали и др.

Издадените предписания  са за предприемане на необходимите организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене в заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни.

По-голямата част от актовете са съставени за тютюнопушене в закрити обществени места – предимно в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали, казина, както и на работни места.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е "Повишаване на данъците върху тютюневите изделия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай