17-годишна отличничка издъхна след купон (ОБЗОР)

17-годишна отличничка издъхна след купон (ОБЗОР) | StandartNews.com

Момичето издъхнало, докато пиело кафе в центъра на Церово

Кадифка не е близвала алкохол, твърдят приятелите й

Черна неделя потресе благоевградското село Церово. 17-годишна гимназистка издъхна минути след 12 часа, докато пила кафе в барче в центъра с приятеля си. Изведнъж Кадифка Топалова пребледняла, загубила съзнание и се свлякла на земята. На масите в слънчевия ден имало над 40 души. Четирима мъже се притекли на помощ, тъй като приятелят й изпаднал в шок. "Успяхме с една лъжица да извадим езика й. но си пое само глътка въздух и се отпусна. Прежълтя, душата й си отиде", разказа през сълзи Момчил, който е първи братовчед на бащата на внезапно починалото момиче. Веднага негов съселянин качил девойката в колата и поел към Спешното отделение на благоевградската болница. В квартал "Струмско" ги пресрещнала линейка и ученичката е прехвърлена в специализирания автомобил. Но уви. "Докараха го тук вече мъртво, за съжаление. Нямаше никакви признаци на живот. Нямаше как да й помогнем и да я върнем към живота", споделиха медици.

"Близки на починалата девойка са казали, че е била на рожден ден предишната вечер в заведение в селото, възможно е да е пила алкохол. Но това ще се установи от назначената аутопсия. Няма как да се правят прибързани заключения", заяви изпълнителният директор на МБАЛ - Благоевград д-р Огнян Митев.

Край Спешно отделение пристигна майката Юлия, която огласи с писъци района. Напразно няколко други жени се опитваха да я успокоят, за да я приберат в Церово. С тях бе и кметът на селото Лефтер Едипов. "Кълна се, че не може да си е отишло това прекрасно и умно дете от алкохол. То нито пие, нито пуши. Беше отличничка в елитна гимназия в града. За всеки друг мога да кажа, че употребява алкохол, но не и за нея. Обадиха ми се, че на Кадифка й е прилошало, и веднага тръгнах към Спешен център, но не можах да помогна с нищо", каза селският управник.

Новината за смъртта на отличничката в Езиковата гимназия "Академик Людмил Стоянов" обиколи мълниеносно жителите на село Церово. Почти всички над 700 души излязоха потресени пред домовете си и на мегдана. Трагедията почерни и млади, и стари, които не вярват, че Кадифка е починала от алкохолно отравяне. "Тя изобщо не пиеше алхокол, не е възможно да се е натровила, още повече, че тази сутрин беше на кафе и изглеждаше съвсем добре. Нито е повръщала преди това, нито е имала някакви други оплаквания", недоумяваха нейни връстници, които плачеха край пътя за селото. Съученици и приятели на момичето също отхвърлиха категорично вероятността да е издъхнала от интоксикация с алкохол. Те признаха, че снощи са празнували рожден ден в едно от местните заведения, но момичето не е пило алкохол, а сок. На лобното й място пред барчето стояха потресени очевидците на смъртта на гимназистката. Момчил, който има син на нейните години, не спираше да плаче. "Отиде си от този свят в ръцете ни. Нищо не можахме да сторим. Жалко за прекрасното дете. Не вярвам, че вече я няма. Беше добро, кротко, възпитано момиче, за пример на всички останали. Роднина съм с баща й, но никога не съм чул да страда Кадифка от каквато и да е болест", редеше през сълзи мъжът. Бащата Лефтер в момента е на гурбет в Испания, където е от години. Доскоро с него била и съпругата му Юлия, но тя се върнала миналата година. Причината - голямата им дъщеря Ани родила момченце преди повече от месец и бабата помага за отглеждането на внука си.

"Снощи в кафенето имаше голяма компания, която празнуваше рожден ден. Имаше и алкохол, но не мога да кажа дали Кадифка е пила", заяви собственикът на заведението Боби. Той допълни, че честа практика е клиентите сами да си внасят алкохол отвън, но не бе категоричен дали компанията на девойката е употребила такова пиене. Никой в Церово не вярва смъртта да е настъпила от алкохолно отравяне. Защото момичето не е имало никакви признаци на интоксикация - повръщане, главоболие, виене на свят, загуба на зрение. Нито като се прибрала у дома след купона, нито по обяд в същото барче, когато пиела кафе с приятеля си Росен. До фаталния миг, който отне на Церово едно прекрасно и умно момиче. Защо се стигна до трагедията? Отговор на този въпрос трябва да даде аутопсията. И образуваното досъдебно производство за смъртта на гимназистката.

Местните не подозират сценария от Якоруда

Няма паника в село Церово, че може младежите на купона да са употребили отровен алкохол и да се случи същата драма като в Якоруда. Никой от местните хора не вярва в подобен сценарий.

В планинския град преди и по Коледа миналата година починаха шестима мъже от алкохол - менте. Окръжна прокуратура - Благоевград обвини в продажба и разпространение на фалшивия алкохол собственика на дърводелски цех в Якоруда Тайфи Мекльов. След употребата на отровното питие издъхнаха шестима млади мъже, а други осем бяха настанени в реанимация на благоевградската болница. Преди 3 години подобна драма разтърси благоевградското село Падеш. Там с течност за чистачки шестима младежи, двама от които издъхнаха по-късно.

На 10 февруари 2013 година те се събрали на домашен купон. След като бирата свършила, а магазините били вече затворени, домакинята се сетила, че в мазето има "вносна ракия", която баща и донесъл от чужбина. Той е тираджия и често отсъства, докато е на курсове зад граница. Момичето донесло две бутилки с течността от мазето и всички започнали да си наливат от нея. След полунощ купонът приключил и всички се прибрали в домовете си. Никой не разбрал, че вместо вносна ракия е пил силно отровна течност за почистване на автомобилни стъкла. След 20 дни кома в "Пирогов" почина 18-годишната Даниела Постолова. След 31 дни в кома в столичната клиника този свят напусна и 17-годишният Кристиян Чучков. Експертизите установиха, че децата не са пили вино, а течност за чистачки на автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай