17 идеи за пролетта

17 идеи за пролетта  | StandartNews.com

Посрещнете топлото време с усмивка и куп промени

Синоптиците обещаха, че температурите ще стигнат до 30 градуса през април. След най-леката зима от години насам навярно идва и най-топлата пролет. За която е добре да се приготвим. Тук ще предложим няколко свежи идеи, които е добре да следвате. Време е за промяна!

1. Закачай мартеницата

Все си го спестявате. Мартениците ви със сигурност се мотаят още някъде у дома ви. Вземете ги и ги закачете на напъпилото дърво или храст пред дома ви или в парка. Ако живеете в столицата, щъркел няма да видите, но се пробвайте в гугъл. Като ще спазвате традициите, карайте го докрай.

2. Съгласувай дневния ритъм със слънчевия

Не трябва да се подавате на повишената нужда от сън и да се излежавате в леглото с часове. Знаем, че ви е трудно, особено след промяната на времето. По-добре е да си лягате рано и да ставате с изгрева. Дневната светлина кара тялото ви да произвежда хормона на щастието серотонин и намалява отделянето на мелатонин. Така ще подпомогне на тялото си да се справи с физическите промени, съпътстващи смяната на времето, и ще се върнете бързо в добра форма.

3. Пий много вода

Най-често се чувстваме уморени заради понижаването на кръвното ни налягане. С пиене на повече вода може да го върнете до нормалните нива. Специалистите съветват поне по 2 литра вода през пролетта на ден, и цели три през лятото. Няма да ви навреди, а само ще помогне на организма ви и обмяната на веществата.

4. Контрастен душ

Контрастният душ стимулира кръвообращението и ще помогне на тялото ви да се адаптира по-бързо към променящите се температури. А и след студеният душ сутрин вие със сигурност ще бъдете будни. Правилото при взимане на контрастен душ е следното: винаги започвайте с топла вода и завършвайте със студената. Повтаряйте упражнението по два пъти на ден, ако искате бърз резултат.

5. Светлите цветове

Странно защо ужасно много си падаме по черно, сиво, тъмносиньо и всичко от сорта. Слагайте смело белите панталони и залагайте на свежите цветове с флорални мотиви. Нека голямата дамска чанта отиде в гардероба - изберете нещо по-малко, кокетно и удобно.

6. По-активни в леглото

Зимата поне имахте оправдание - студено е, все се отвиваш, юрганът тежи, изобщо, все неприятности и спънки. Сега обаче може спокойно да откриеш половия сезон. Благоприятният ефект на секса върху човешкият организъм е доказван хиляди пъти.

7. Сменяй прическата

Това го знаеш дори да не ти го казваме. Заложи на нещо по-късо и екстравагантно, което да се носи с лекота и да се оформя бързо. Какво да е то? Изборът си е твой, ти и фризьорът знаете най-добре. Важното е промяната да стане видима и да подобри настроението ви.

8. Изваждай колелото

Още ли събира прах в мазето? Качвай се и напред към най-близкия парк. Няма какво да те зареди с повече енергия от едно хубаво каране. Ако пък имаш приятел, с когото да изпълните завета от прочутата песен на "П.И.Ф.", още по-добре. Когато си върнеш формата може да се отдадеш и на по-дълги маршрути, най-добре планински. Ободрителният им ефект е безценен.

9. Марш във фитнеса

Или поне джогинг! На никого няма да казваме колко точно килограма си станал през зимата, но ти най-добре знаеш тази мрачна тайна. Крайно време е да започнеш да стапяш онези пластове, които дебелите дрехи са скривали добре. Съвсем скоро обаче ще бъде късно и го знаеш добре. Идва лято и трябва да го посрещнеш както подобава. Другият избор го знаеш - да си седиш от срам по тениска на плажа. Видяхме те миналия път.

10. Пътешествието

Ясно е кога - по празниците май месец. Тръгвайте и дим да ви няма. Сега е идеалното време за резервации! Необходимо е да си проветрите главата от куп глупости, а тая работа става най-добре с излизане зад граница. Едно поне три дневно пътешествие е повече от задължително.

11. Почистването

Пролетното почистване не значи да пуснете прахосмукачката два пъти и да изперете пердетата. Сега е точният момент да въведете радикални проблеми за дома, които да освежат пространствата - боядисването на стените е най-малкото, което може да направите. Сменяйте мебелите смело и изгребете всякаква прах и мръсотия от дома.

12. Хвойнови бани

Хвойновото масло притежава способността да активира обмяната на веществата, пречиства и стяга съединителната тъкан. Смесете половин литър прясно мляко, четвърт литър сметана, 3 супени лъжици мед и 5 капки натурално хвойново масло. Получената смес прибавете към вана с топла вода (около 38рС) и стойте вътре около 10 минути. Природолечители препоръчват да вземате вана с хвойна поне 2-3 пъти седмично, което помага да се повишат жизнените сили на организма.

13. Йога

Ако не си падате по тежките натоварвания, това е по-добрият вариант за вас. Всеизвестен факт е, че практикуването на йога зарежда организма с енергия и успокоява сетивата. Отпуска душата и тялото, а вие забравяте за стреса и напрежението от изминалия ден. Сядате на земята с кръстосани крака на пода, поставяте ръцете върху горната част на коляното и притискате палеца с останалите пръсти, затваряте очи и се вслушвате в собствения си глас, като не забравяте да дишате равномерно... Това е само началото - има си гурута, които ще ви кажат много повече. В комбинация с медитация - а те винаги вървят заедно, - ви е гарантирано просветлението на съзнанието.

14. Храната

Най-честата грешка, свързана с борбата срещу пролетната умора, е да се прекалява с кафето - два пъти на ден, и това даже ви е много. За да се държите във форма и будни по-добре да изпълните менюто си с храни, богати на витамин "C".
За покачванне на тонуса и за общо стимулиране на организма се препоръчва богата на минерални вещества храна: броколи, брюкселско зеле, бобови продукти, банани. Вие ще се почувствате по-бодри, ако си осигурите също продукти, богата на магнезий. Например пълнозърнест хляб, ядки, млечни продукти. Ако успеете и отнякъде да си набавите сирене, което не е менте - направете го задължителна част от салатата ви. Сега започва и сезона на доматите - спокойно може да ги консумирате в промишлени количества. Добре е да се заредите и с витамин Б6 - съдържа се в най-вече в авокадото, граха, фъстъченото масло, сьомгата, слънчогледовото семе, орехите. И не на последно място - спанакът. Една порция спанак съдържа 40 % от нашата дневна норма магнезий. Този минерал е призван да понижава стреса. Ако има негов дефицит в организма, това провокира мигрена, главоболие, умора и обща апатия.

15. Декорация за тераса

Да, знаем, че ползвате терасата за нещо средно между таван и мазе, и само я пълните с рядко ползвани вещи. Вместо това разчистете терасата и я измийте старателно от-до. Сложете интересни саксии с растения или вази със свежи цветя. Изберете ярки мебели или сложете цветни покривала на вашите, постелете цветни килимчета и пригответе одеялце за все още хладните вечери, които ще създадат по-уютна атмосфера.

16. Свежест в офиса

Същите правила, които изброихме за дома ви, важат с пълна сила за офиса. И без това там прекарвате половина си ден и кажи речи целия живот. Сменяйте бележници, слагайте цветя, преподреждайте бюрото. Най-новата мания, поне на Запад, е мини аквариум с рибки, които да ви радват и успокояват през деня. Грижите за тях обаче не са за всеки, който не е свикнал да има домашни любимци, дори и от толкова малък калибър.

17. Срещи с приятели

Е, вече нямате оправдание да киснете само вкъщи. Прекарахте цяла зима в гледане на сериали, без да си подадете носа навън. Няма нищо по-важно обаче от срещите с приятели и е време отново да станете малко по-общителни. Разбира се, правилото гласи да търсите позитивни хора, които ви зареждат, и да отбягвате енергийните вампири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай