1600 деца атакуват "Син съм на земя прекрасна"

1600 деца атакуват "Син съм на земя прекрасна" | StandartNews.com

Близо 1600 деца се включиха в националния конкурс "Син съм на земя прекрасна...". Талантливите хлапета и младежи от цялата страна изпратиха творбите си за конкурса на сдружение "Духовно огледало", в. "Стандарт" и Българската национална телевизия. Децата творяха в три направления. Те имаха възможност да избират къде са най-силни и именно с таланти си да се представят на конкурса.

Те твориха в направление литература, където можеха да изберат да се представят с разказ, есе или поема в обем до 2 страници. Десетки малки писатели се пробваха да пишат и изпратиха работите си. Най-атрактивна за малките беше втората категория - изобразителни и приложни изкуства. В нея децата и младежите можеха сами да изберат техниката, с която да творят. Третата категория е фотография за снимки на фотохартия. Творбите се изпращаха на адреса на сдружение "Духовно огледало" - София 1172, кв. "Дианабад" до 15 април. И тази седмица продължаваха да пристигат творби с пощенски клейма от миналия петък.

Идеята на конкурса е да даде поле за изява на малките таланти. Затова и младежите имаха свобода да избират в каква форма да творят.

Идната седмица организаторите на националния конкурс в. "Стандарт", сдружение "Духовно огледало" и БНТ ще съберат журито, което ще оцени творбите. "Сигурно е, че задачата никак няма да е лесна. Много деца, таланти от всички краища на страната, са изпратили творбите си. Трудно ще е да посочим кои са победителите", обясниха експерти.

В навечерието на 11 май, когато църквата почита паметта на светите братя Кирил и Методий, ще бъдат обявени победителите в националния конкурс "Син съм на земя прекрасна...". Това ще стане на специална церемония в София, на която ще бъдат показани и творбите на най-талантливите хлапета. "Ще бъде истински празник. Деца от страната са подготвили специална програма, с която ще изненадат гостите", обяви председателят на сдружение "Духовно огледало" Таня Костадинова. Тя се подготвя да превърне залата на церемонията в истинска феерия от детски рай. Там ще бъдат подредени и уникални чадъри, дело на деца от школите на "Духовно огледало". Върху тях младежите са изписали красиво буквите от азбуката ни.

"Духовно огледало" впечатли Будапеща

Талантливите деца от сдружение "Духовно огледало" впечатлиха с творбите си Будапеща. В унгарската столица бяха подредени разкошни платна, от които струеше весело настроение и детско безгрижие. Българският културен институт в Будапеща и сдружение "Духовно огледало" представиха новата експозиция на арт център "Видима" - Севлиево - "Слънчеви автопортрети".

Изложбата бе открита от директора на БКИ Будапеща Олга Попова и председателя на Духовно огледало Татяна Костадинова.
Десетки посетители разгледаха платната, които бяха сътворени в размер на детски ръст. Малките таланти от Севлиево работиха трескаво върху произведенията преди изложбата в Будапеща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай