150 лв. глоба за абитуриент, излязъл от прозорец на кола

150 лв. глоба за абитуриент,  излязъл от прозорец на кола  | StandartNews.com

Катаджии ще глобяват всеки един абитуриент, който се е показал от прозореца на автомобила по време на движение. "Ще следим, ще ги спираме и ще налагаме глоби за нарушения", заяви инспектор Росен Рапчев. Санкцията е 150 лева за показване от колата по време на баловете. Тя ще се плащам от самите абитуриенти, а не от шофьорите, които ги возят.

"Имаме 120 автомобила с камери, които също ще участват в наблюдаването на баловете", обясни Рапчев. "Разчитаме в момента повече на мобилните камери, които не засичат само скорост, но и неправилно преминаване на червено, изпреварване и други нарушения", допълни още той. Инспектор Рапчев поясни, че глобите за показване от колата по време на движение са от 50 до 150 лева.

"Дори и голяма част да са готови да платят тази цена, преди всичко трябва да помислят за здравето си", отбеляза Рапчев. През последните години по време на баловете абитуриентите често преминават на червен светофар, карат в пияно състояние или след употреба на наркотици и се показват от колите. Рапчев отбеляза, че организираните колони от коли на празнуващи ще бъдат придружавани от полицейски мотоциклети, а другите служители ще наблюдават поведението на абитуриентите. Те ще бъдат снабдени с фотоапарати и камери. Ще се следи освен за висене от прозорците и за дали се возят повече от разрешения брой места в автомобилите. Също така ще има санкции, ако шофьорите извършват опасни маневри като пилене на гуми, надуване на клаксони и др., които биха смутили останалите участници в движението. Охраната на всяко едно от тържествата ще се осъществява от униформени служители на съответното полицейско управление. В заведенията с абитуриенти няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, носещи огнестрелно оръжие и такива, които нямат отношение към събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай