1500 в носии на сватба на борец

Кметът на Враца Калин Каменов и представители на сдружение "Лудогорие" представиха програмата за фолклорния събор през юни

1500 в носии на сватба на борец | StandartNews.com

Поръчват 500 пити и тон вино, казват си "да" пред кмета на Враца и отец Иван

Трескава подготовка тече във Враца за първия по рода си национален фолклорен събор "Леденика", който ще бъде открит навръх Еньовден (24 юни) и ще продължи три дни. По време на събора ще бъде вдигната и пищна северняшка сватба по стар български обичаи. Вече има и записана двойка, но от местната управа очакват още желаещи. Очакват се над 1500 гости, които ще са пременени в традиционни носии. На събора са поканени всичките 3600 народни читалища от цялата страна. Още преди да е започнало официалното записване, в местната управа са започнали да пристигат заявки за участие.

Влюбените, които ще се венчаят във Врачанския Балкан, са борецът Ангел Петров и половинката му Катя Цекова. Младоженецът се изявява и като футболист, а булката работи като счетоводител в земеделска фирма. Ще ги бракосъчетае лично кметът на Калин Каменов. Катя и Ангел са заедно от 10 години. Синът им Пламен е 9-годишен, а дъщеричката им Александра е на 5 години. Семейството, както и неговите най-близки гости, ще бъдат облечени с народни носии, какъвто е дрескодът за всички гости на северняшката сватба. Гостите ще бъдат гощавани с курбан чорба, приготвена в най-големия тиган на Балканите, който е с вместимост над 2 т. Младото семейство ще получи благословията на отец Иван от Нови хан. За трапезите са поръчани вече 1500 глинени купи и лъжици, 400 кг сирена, 200 кг кашкавал, 500 погачи и един тон вино. Ще бъдат опънати 5 месала по 100 м, където ще се настанят гостите. За доброто настроение на събралите се по време на събора ще се погрижат Бинка Добрева, сестри Диневи, Николай Славеев, Юри Крумов, Милко Бошнаков, квартет "Славей" и оркестър "Зелени дел".

Пищната северняшка сватба ще бъде заснета, а филмът ще бъде прожектиран в музеите. Десетки търговци и занаятчии ще разпънат сергии на фолклорния събор.

Кметът на Враца Калин Каменов каза, че ще поканят на събора и представители на всички министерства. Край пещерата Леденика ще има и автентичен кладенец, на който момите, пременени в народни носии, ще се надпреварват за короната "Най-гиздава мома".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай