14 джебчийски барони ще доказват парите си

14 джебчийски барони ще доказват парите си | StandartNews.com

Само 40 от ромите в Игнатиево били посветени в занаята на обирджиите

Ден след показната акция на полиция и жандармерия в Игнатиево всичко живо се беше изпокрило вкъщи. Крадлите сякаш потънаха вдън земя, а ромските барони заключиха с по три катинара големите си палати. Чули от телевизията за намеренията на вътрешния министър Румяна Бъчварова да идва във Варна, местните решиха, че тя ще дойде и в градчето на 15 км от морската столица и се изпокриха.

"Никой не е идвал, в Игнатиево няма напрежение, но няма и хора по улиците, само полицейски патрулки обикалят", каза за "Стандарт" кметът Димитър Димитров. Специализираната полицейска операция срещу ромските кланове в Игнатиево беше най-обсъжданата тема вчера във Варна. Всяко чудо за три дни, коментираха хората в автобуси 148 и 409, най-атакувани от джебчийките. "Никой не може да спре набезите им през лятото. Пак ще плъзнат русолявите крадли, пазeте чантите и портфейлите", предупреждаваха се един друг напатили се варненци.

Цял живот необезпокоявани, ромските барони от Игнатиево осъмнаха в сряда обсадени от полиция, жандармерия, данъчни и строителни инспектори. Зрелищната акция беше разпоредена от новия шеф на областната дирекция на полицията старши комисар Даниел Пашов под надзора на окръжната прокуратура. Тя се самосезира след репортажи на Нова тв, разкриващи корупционните схеми, чрез които безпроблемно от години уличните крадли заработват солидни суми и строят луксозни къщи, въпреки че на книга повечето се водят социално слаби.

След операцията в ареста бяха прибрани 11 жени и двама мъже на възраст от 17 до 61 г. Три от задържаните дами са установени като авторки на джебчийска кражба във Варна, съобщиха по-късно от полицията. Оттам отчетоха, че за половин ден са проверили 124 души и 28 автомобила. Редом с полицаите в Игнатиево пристигна и голям екип от данъчни. НАП разпореди едномесечни проверки на 14 души от града, нарочени за джебчийски барони. От 2 юни за месец трябва да се установи дали те имат легални доходи, с които са вдигнали къщи на няколко ката, какви скъпи коли карат и с какви пари са ги купували, какви задължения имат. Проверките са за периода 2009-2014 г., а при установени нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, обясни говорителят на агенцията Виолета Маринова.

Според местните с джебчийство в Игнатиево се занимават около 40 души, което е около 3-4 % от ромското население в градчето. Според кмета Димитър Димитров разкритията, които излязоха наяве след журналистическите разследвания напоследък, не са изненада за никого. "Не откриваме топлата вода. Това при тях е традиция от дълги времена, джебчийството се предава през поколенията им", заяви още кметът. Той отказа да коментира легендите, че преди години в школите по джебчийство на малките крадли са режели дори палците, за да пипат по-ловко..

Палатите на ромските фамилии са построени преди 10-15 години и досега никой не е проявявал интерес към тях. Част от богатите роми, които демонстрират висок жизнен стандарт, въртят строителен бизнес, като повечето се занимават със събарянето на стари сгради и продажбата на строителните материали втора ръка, коментират в градчето. Други пък се препитават с тенекеджийство и направата на улуци за нови сгради, с топлоизолация и други ремонти. В самото градче обаче престъпността не е висока, джебчийски кражби няма, а само проблеми от битов характер, защото всички се познавали. За реда в Игнатиево и близките села Слънчево, Припек и Доброглед обаче се грижели само двама полицаи, които са крайно недостатъчни, оплака се кметът Димитров. Според него на града са лепнали грозен етикет, макар че поразиите ги вършат единици. 1200 българи и 2500 копанари християни живеят в Игнатиево, а сред 500-те цигани също имало много читави хора, обясни той.

Заедно със специализираната операция в Игнатиево тръгна и вътрешна проверка в самата полиция, разпоредена от новия шеф на ОД на МВР във Варна старши комисар Даниел Пашов. Тя е неизбежнаq след като пред камерите крадлите откровено споделиха, че редовно дават рушвети на униформени, за да работят необезпокоявани. Проверката обхваща всички районни управления, но на прицел са Първо РУП, в чийто район са най-рисковите места около Катедралата и булевард "Владислав Варненчик", и в Трето РПУ, където попадат двата мола.

Ръководството на местната дирекция вчера имаше и работна среща с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която дойде на инспекция заедно с главния секретар на ведомството Георги Костов.

Бащата изверг на косъм от линч

Няма място по телцето на малката Станка от Каменар, останало ненахапано от бащата изверг, научи "Стандарт". Детенцето, което е било системно малтретирано и дори насилвано от 25-годишния Милко, още е с опасност за живота. Докторите в Първа детска клиника на УМБАЛ "Св.Марина " във Варна са го интубирали онази нощ и момиченцето е на системи. По цялото му тяло има следи от зъбите на бащата, дори и по малките пръстчета на ръчичките и краката, които били лакирани. "Биеше детето до припадък, след това слагаше главичката му под студената струя на чешмата, докато се свести и започваше отново да го налага", разказа ужасена баба му Ганка, която преди десетина дни се върнала от гурбет и разбрала за преживения ад в къщата на дъщеря си Янка. Бабата разбрала също, че бащата блудства с пръст по собственото си дете. Това й разказала Янка, която ставала свидетел на перверзиите на мъжа си. Тя и Милко Стоянов били разделени, но пак се събрали да живеят в ромската махала "Максуда". Това е истинският баща на детето, потвърди и Светослав Райков, кмет на село Каменар, откъдето е семейството на майката на Станка. Родителите на момиченцето нямат брак и то носи името на майка си. И в Каменар и в "Максуда" всички твърдят, че Милко е безработен, стопроцентов наркоман и насилник. Неговият баща пък търка нара в затвора, защото е блудствал с 9-годишно момиче.
Майката на детето също е била често малтретирана. Жената е с белези от зъби и следи от рани по лицето си от свирепия мъж, който редовно я биел. След това я заключвал, връзвал я с въже за стол и залепвал устата й с тиксо. Янка, по чиято уста и едното й око личат пресни следи от побой, твърди, че се е оплаквала в полицията, но се оказа, че там няма постъпили жалби и сигнали. Станка беше закарана по спешност в УМБАЛ "Св.Марина" след полунощ в сряда след поредния побой и след подаден сигнал на тел. 112. Съседи, които разбрали за пореден път, че Илко е вилнял в семейството си и е посегнал и на малкото момиченце на година и девет месеца, направо са го смлели от бой, твърдят хората в махалата. Полицаите, които дошли да закопчеят белезниците на насилника, едва го отървали жив. Ако се бяха забавили само още 2-3 минути, ромите щяха да го убият, казват в "Максуда". Вуйчото на момиченцето Мехмед е приготвил брадва за изверга..От Агенцията по закрила на детето казаха, че при благоприятен изход и подобряване на състоянието на Станка ще вземат всички мерки за настаняването й в приемно семейство. Срещу Милко е повдигнато обвинение, той ще отговаря за опит за убийство на детето си. Мъжът остава в ареста за 72 часа, уточниха от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай