145 делфина се самоубиха в Нова Зеландия 

Част от бозайниците, открити на остров Стюарт, вече били загинали, наложило се останалите да бъдат приспани

145 делфина се самоубиха в Нова Зеландия  | StandartNews.com

Над 145 черни делфина (гринди) са били открити на брега на остров Стюарт в Нова Зеландия през изминалия уикенд. Това е заявил представителят на министерството на околната среда на острова Рен Лепенс.

Когато били забелязани на отдалечения плаж в залива Мейсон Бей, половината от тях вече били мъртви. Заради трудния достъп на спасителите до тях  и влошеното им състояние се наложило останалите животни да бъдат приспани.

«Вероятността останалите делфини да бъдат спасени и пуснати във водата беше нищожна. За съжаление това беше едно от тези решения, които завинаги ти разбиват сърцето», обяснил Лепенс.

През август било съобщено и за заседнали на плаж  в Нова Зеландия два гърбати кита. Независимо от помощта на доброволците, по време на прилива спасителите не успели да върнат китовете  в морето.

Нова Зеландия е лидер по брой самоубийства на китове и делфини. Учените и досега не са открили причините за смъртта на водните млекопитаещи. Смята се, че върху тях е възможно да влияят сонарите на военните кораби, замърсените океани и магнитните бури. Като правило, ако един делфин реши да се самоубие, изскачайки на брега, другите животни от стадото се опитват да му помогнат, като в крайна сметка сами се озовават в този капан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай