1/3 от епархийските избиратели с писмо до Св. Синод

1/3 от епархийските избиратели с писмо до Св. Синод | StandartNews.com

Варна. 10 от общо 30 епархийски избиратели от събора във Варненската и Великопреславска митрополия са изпратили възражение до Светия Синод с искане за касиране на вота в неделя и срещу порочната практика за избиране на митрополит от двама кандидати – единия фаворит, а другият неизбираем. Това съобщи отец Василий Шаган. В писмото се настоява от списъка с кандидатите да отпадне епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, който според недоволните епархийски избиратели е недостоен да бъде пастир.

Втора вечер след литургията беше предвидено бдение със свещи пред катедралния храм „Св. Успение Богородично" като протест срещу избора за овдовелия Варненски и Великопреславски престол. "Няма да има биене на камбани на умряло", категорични са свещениците край морето. За подобен протест канонът предвижда отлъчване от църквата.

Варненската и Великопреславска митрополия с благословията на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий и с участието на община Варна и духовия оркестър на Военноморските сили прави празнично шествие в подкрепа на християнското семейство на 21 ноември. Шествието ще води кметът на Варна Иван Портних.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай