11 години от трагедията в Лим

11 години от трагедията в Лим | StandartNews.com

Днес се навършват 11 години от трагичния инцидент в река Лим, при който загинаха 12 български деца. Всяка година на тази дата родители се събират за възпоменателна служба в параклиса в гробищния парк на Свищов, а Фондация "Ангели от Лим" организира мероприятия, с които изпраща своеобразно послание към шофьорите и институциите, отговорни за безопасността по пътищата.

"След този помен ще започнат и мероприятията - естрадните конкурси "Звездици за Лора", конкурси за рисунки, футболният турнир "Юлиан Манзаров", както и всички тези неща, които ние правим вече 11 години, в които участват деца не само от Свищов, не само от страната, но и от чужбина. Тези мероприятия се правят, за да не забравят хората, че преди 11 години загинаха тези деца, каза пред БНР бащата на една от жертвите - Георги Манзаров.

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира от екскурзия в Дубровник. Към 22 ч. българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство.

Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче идват на помощ при ваденето на децата. 38 души са спасени, но 12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим.

За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода. След обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай