1103 договора за 3,275 млрд. лв. по ОП "Регионално развитие"

1103 договора за  3,275 млрд. лв. по ОП "Регионално развитие" | StandartNews.com

София. Националното сдружение на общините е не само най-добрият събеседник, но и верен медиатор за създаване на по-топли връзки между общините, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова. 

Днес д-р Йорданка Чобанова взе участие в откриването на шестата Национална среща на евроекспертите от общините. Темата, върху която говори заместник-министърът, е „Европейските средства като инструмент за балансирано регионално развитие – механизми за интегрирани проекти". Пред участниците в срещата тя обобщи свършеното по Оперативна програма „Регионално развитие" за изминалия програмен период и очерта приоритетите за новия, който е до 2020 г.

„Искам да подчертая, че Оперативна програма „Регионално развитие" 2007 – 2013 г. измина доста дълъг път от началото на миналия програмен период до днес, с много предизвикателства и напрегната работа, както от страна на Управляващия орган, така и от страна на бенефициентите по програмата. Не можем да не отчетем напредъка и направеното до момента по Програмата във всеки регион на страната", заяви д-р Чобанова.

От думите на заместник-министъра стана ясно, че сключените договори до момента са 1 103, с обща стойност на договорените средства в размер на 3,275 млрд. лева, което представлява 104,6% от бюджета на програмата. Общо разплатените средства по нея са 2,316 млрд. лева, или 71% от размера на договорените средства и 74% от бюджета на програмата.

Д-р Чобанова беше категорична, че Министерството на регионалното развитие продължава да работи отговорно и в близко сътрудничество с Националното сдружение на общините. Станаха ясни и постигнатите резултати от работата по програмата – подобрена градска среда, образователна, здравна, социална, културна, пътна инфраструктура, туристически атракции и други.

„Политиката за градско развитие е основният фокус на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Тя ще бъда изпълнявана в рамките на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие", в съответствие с разработените интегрирани планове за градско възстановяване и развитие", категорична беше д-р Чобанова. Тя обясни, че след срещата, която вицепремиерът Захариева е провела с еврокомисаря Йоханес Хан са последвали интензивни преговори и Европейската комисия вече разбира и приема модела на полицентрично развитие на страната. Именно този модел е формулиран в Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г.

В заключение заместник-министърът поясни, че Управляващият орган на оперативната програма до момента е получил 9 готови инвестиционни проекта. Д-р Чобанова определи съвместната работа между Министерството на регионалното развитие и Националното сдружение на общините така: „Обединените ни усилия са в полза на гражданите и тяхното бъдеще, което доказва още веднъж колко важно място заема Националното сдружение на общините в живота и ежедневието на всеки българин."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай