10 урока по родолюбие за 3 март

10 урока по родолюбие за 3 март | StandartNews.com

Разказват на малчуганите за генерали и битките им, първолаци за първи път в Панорамата в Плевен

Поне 10 урока по родолюбие ще има в цялата страна в навечерието на 3 март. Инициативата е на в. "Стандарт", а зад идеята застанаха преподаватели и музеи. В първите два дена на март цели класове ще влязат в съкровищниците, а историци ще им разказват за героите, ще им покажат сабите и пушките на опълченците и генералите, извоювали свободата ни. И ще отговорят на въпросите на децата. Уроците по родолюбие ще се проведат от Добрич до Благоевград и от Бургас до Видин.
30 първокласници и второкласници от плевенското училище "Христо Смирненски" например ще участват в открит урок по родолюлие в Панорамата - на мястото, където се е решил хода на Руско-турската война. Те ще пристигнат с автобус и ще застанат между зрителите на изложбата за детски рисунки, която се открива във фоайето. Ще разгледат творби на техни връстници, които участват в традиционния национален конкурс "Освобождението". Децата ще разгледат панорамното платно в голямата зала, на което е пресъздадено най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен - Третият щурм. Ще се озоват в центъра на бойното поле на най-високия хълм край града, ще видят позициите на турската армия между редутите Кованлък и Иса-ага. Децата ще имат десетки въпроси, на които ще отговори Илияна Карагьозова, екскурзовод към Панорамата. Тя ще им разкаже за смисъла на видяното, както и за легендарния генерал Скобелев.

Историческият музей в Бургас ще се превърне за ден в класна стая за урока по родолюбие, организиран от вестник "Стандарт". Четвъртокласници от СОУ "Кирил и Методий" ще се потопят в героичната атмосфера на Освобождението. Малчуганите ще имат шанса да се докоснат до паметните събития, разиграли се в дните преди 3-ти март 1878 година. Откритият урок в музея ще бъде на тема "Бургас и руско-турските войни през 19-и век". Лектор по темата ще бъде Иванка Делева, главен уредник на отдел "История" към музея. "Подготвили сме интересни и любопитни факти, свързани с освобождението на Бургас и региона. Учениците ще научат историята на своя роден град преди и по време на освобождението. За приноса на полковник Лермонтов, който се счита за освободителя на Бургас, за неговата дъщеря Александра Лермонтова, която е организирала тук лазарет за ранените войници и опълченци", повдигна завесата г-жа Делева. "С голямо удоволствие приемаме поканата да участваме в открития урок по родолюбие и приветстваме инициативата на вестник "Стандарт". Във времето, в което живеем, считам, че е изключително важно да събудим заедно патриотичния дух на децата", заяви директорката на СОУ "Кирил и Методий", г-жа Снежана Няголова.

Откритият урок на 2 март в Сливен ще бъде даден от директора на историческия музей Николай Сираков пред два класа - осми и девети от природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов". Той обаче няма да се проведе в сградата на музея в центъра на Сливен. "По моя идея учениците ще дойдат в сградата на първата фабрика на Балканите, основана от сливенеца Добри Желязков-Фабрикаджията. Десетилетия наред тук се е помещавал и затвор за политически затворници. Миналата година успяхме да получим сградата и там инсталираме една от големите си сбирки. Децата ще бъдат сред изложбата от Руско-турската освободителна война, която е именно в тази сграда", заяви Николай Сираков. Въпросната изложба е дело на военните кореспонденти по време на войната, чиито разкази са част от историята.

Перничанчета по стъпките на Самарското знаме

Пътят на знамето светиня на българското опълчение от руския град Самара до казармата в Радомир ще проследят в открит урок по родолюбие седмокласници от пернишкото училище "Д-р Петър Берон". В една от залите на Регионалния исторически музей в Перник пред децата ще бъде представена презентация, подготвена от музейния специалист Цвета Бакарска. Разказът проследява историята на знамето и най-големите битки, в които то е участвало. Основен акцент е това, че негов последен знаменосец е бил опълченецът Никола Корчев от радомирското село Горна Диканя, а след края на Руско-турската война бойният флаг е пазен във военния гарнизон в Радомир, където е била разположена Трета опълченска дружина. Децата ще могат да видят и богат илюстративен материал, свързан с посещението на княз Александър Батенберг в Радомир - веднъж, за да се поклони на знамето и втори път, за да скрепи с изпратена от Самара сребърна скоба неговата счупена дръжка.

В Монтана разказват за опълченец

Урокът по родолюбие в Монтана ще бъде изнесен в експозиционната зала на Регионалния исторически музей. На ученици от IV Б клас на Трето основно училище "Д-р Петър Берон" за експонатите, свързани с Освободителната война, ще разкаже историчката Жасмина Каменова.

В музея се пази грамота и други лични вещи на опълченеца Трайко Христов. Той е воювал в 6-а дружина, на която е било поверено Самарското знаме. От Македония е, но след Освобождението се заселва и създава семейство в тогавашния град Фердинанд, днес Монтана. В музея се пазят и старинни оръжия, с които са воювали българските опълченци, както и войници от българската армия в следващите войни. Те също ще бъдат представени пред децата.

Освобождението на Видин със снаряд към "Баба Вида"

Урок по родолюбие в крепостта "Баба Вида" пред ученици от природо-математическата гимназия ще изнесе историчката от местния музей Оленка Миланова. Освобождението на Видин започва с първия снаряд, изстрелян към крепостта от отсрещния румънски град Калафат. След това в града влизат румънски воини, които след няколкодневни боеве превземат Видин. Въпреки поражението си турците не предават ключа на града на румънците, а решават да изчакат влизането на руски воини. Дни след това го предават на руския генерал Боревски, който влиза в града с един отряд.

Потомка на Левски показва на деца кичур от косата му

Малчуганите питали жената за домашните любимци на Апостола, а учениците - за гаджетата му

Пра-праплеменница на Васил Левски пази кичури от косите му в специална капсула. Психотерапевтът Христина Богданова показва ценната семейна реликва и пред учениците, с които се среща от години по време на уроците по родолюбие в цялата страна. "Някои от децата са толкова впечатлени, че треперят и дори не смеят да докоснат капсулата с косите му. Казват: "Искам само да ги видя", разказа Христина пред "Стандарт". Богданова е пра-правнучка на сестрата на Левски - Яна, която единствена от децата на Гина и Иван Кунчеви създава свое семейство. Когато Левски окончателно се разделя със свещеничеството и се посвещава на революционна дейност, отрязва косата си и я дава спомен на майка си. По-късно Яна получава русите къдрици. През 1907 г. с писмо тя ги предава на тогавашния министър на просветата, накрая те постъпват в експозицията на Военноисторическия музей. На всички негови потомци дава по един кичур от косите на Апостола. Всичко, което Христина знае за Левски, идва от неин дядо, който разказвал на семейните сбирки каквото знае и помни за Васил Иванов Кунчев. Тези истории Христина разказва при срещите си с ученици на най-различна възраст по един достъпен, човешки начин. "Така че у децата да остане идеята за човека Левски, за ценностите, на които са го учили неговите родители", твърди Богданова. На една от срещите й наскоро с 3-4-годишни деца от детска градина, малчуганите подготвили песнички и стихчета. Всички казвали "Аз искам да съм като Левски". Знаят, че е бил "голям човек". Питали я имал ли е Левски домашен любимец. "Левски много обичал децата. Историята е, че докато е бил учител във Войнягово, там отглеждали агънце, куче и коте. Успели да дресират кучето и котето да не се бият, да живеят в разбирателство. Това е бил начинът, по който той е показал на децата, че въпреки различията, бихме могли да живеем в мир и разбирателство, стига да намерим пътя един към друг", казва Богданова. По време на срещите тийнейджърите я питали дали Левски е имал приятелка, как се е предрешавал, за да се измъкне от преследвачите си. На 1 март Христина Богданова ще посети училище "Васил Левски" в Свети Влас, а след това ще се срещне и с бургазлии. При разговорите с възрастните хора Христина виждала сълзи в очите им. "По един спонтанен, истинен начин, хората носят образа и идеята на Левски в сърцата и не позволяват това да бъде охулено", казва Христина. Жената ръководи неправителствена организация в областта на психичното здраве и емоционалната интелигентност.

Добрич показва сабята на Калъчлията

Урок по родолюбие под наслов "И сложиха главите си за Отечеството" ще проведе Регионален исторически музей в Добрич в рамките на инициативата на в. "Стандарт". Той ще е в навечерието на националния празник - 3 март, в една от залите на музея сред реликвите, които се пазят във фонда. Средношколците ще научат от Надежда Иванова - уредник в отдел "Възраждане", за борбите за националното ни освобождение. Иванова ще провокира младежите и заедно с учениците ще се опита да намери отговори на въпросите забравяме ли днес героите си, какво е нужно да помним, защо хората, дали живота си за свободата ни, са в забвение и чии имена помним. "Акцент в експозицията, посветена на 3 март са хората - тези, за които днес никой не се сеща или ако се прави, то е само по празниците, а всъщност техните имена трябва да са изписани със златни букви", казва историкът. Иванова разкрива още, че в изложбата, която ще е отворена и за посещения от жителите и гостите на Добрич ще могат да се видят сабята на Димитър Калъчлията, облекла на опълченци, техни оръжия. Сред експонатите място намира и черешово топче.

Ученици докосват пушки и медали

Урок по родолюбие за ученици организира вестник "Стандарт" и в регионалния исторически музей в Благоевград. Десетки деца ще научат повече за Руско-турската война 1877-1878 г. и ще се докоснат до ценни реликви от онова време, запазени в архивите на институцията. Събитието ще е в навечерието на Националния празник, ще се проведе на 1 март от 11 часа. Петокласници и шестокласници от Трето основно училище "Димитър Талев" ще имат възможността да чуят ценен урок за първото освобождение на града /по това време носи името Горна Джумая/ на 12 февруари 1878 г., когато свободата идва с руските войски, предвождани от майор Иван Павлович Орлински. "Населението посреща с радост освободителите. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя", разказва уредникът и историк Елена Александрова, която ще изнесе урока по родолюбие пред учениците. Паметна плоча на майор Орлински се намира в катедралния храм "Въведение Богородично".

Децата не само ще могат да задават въпроси, но и ще разгледат някои от най-ценните експозиции в благоевградския музей. Те ще пипнат оръжия от Руско-турската война - пушки, пистолети, саби на руските войници и на българските опълченци. Ще видят куп медали и ордени, с които по онова време са наградени опълченците от Пиринския край. "Учениците ще усетят духа на Освободителната война, ще се потопят в онова героично време", твърди историкът Елена Александрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай