10% от електромерите и 25% от водомерите са непроверени

10% от електромерите и 25% от водомерите са непроверени | StandartNews.com

София. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, алармира за сериозни пропуски в проверките на уредите за отчитане на използваната елетроенергия и вода.

"Две от ЕРП-тата у нас са изрядни по отношение на проверките на електромерите на абонатите си. Третото дружество обаче е допуснало над 10% непроверени електромери, което е съществен процент. Около една четвърт от водомерите на ВиК дружествата са непроверени, като за София техният брой е 40 000. По принцип срокът за проверка е на всеки 5 години", обясни той пред бТВ.

"Това не означава, че уредът не работи правилно, а е изтекъл законовият срок за проверка и има риск той да не измерва коректно. Но на база на това не могат да се обжалват сметки. Това е като годишния преглед на автомобила – ако не го е минал, не значи, че трябва веднага да го спрете от движение. Трябва обаче да има не повече от 1-2% непроверени електромери", посочи Цанков.

По думите му проверките на бензиностанции показват все пак положителна тенденция – намаляване на случаите на продажба на некачествени горива.

"Най-големите проблеми са с дизела, тъй като той е най-лесен за манипулиране – смесва се с корабно гориво и гориво за отопление. Няма разделение на малки и големи – намирали сме несъответствия и в големи бензиностанции. Държавата обаче успя за 3 години да унищожи малките бензиностанции, тъй като и на тях, и на големите налагаме едни и същи глоби от порядъка на 100 000 лева. Така от 3000 бензиностанции у нас останаха около 2200", допълва експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай