10 минути от Подуяне до Красно село

До края на годината отпушват тапата при Семинарията

10 минути от Подуяне до Красно село | StandartNews.com

София. Строителното лято за ремонт на улици и булеварди в София започна с пълна сила. Наред с мащабни проекти като кръстовища на две нива в столицата, над 20 вътрешноквартални улици ще бъдат напълно обновени с нова настилка, нови тротоари, осветление и канализация.

От Подуяне до Красно село с кола ще се стига само за 10 минути. Това ще стане възможно през пролетта благодарение на поредица от кръстовища на две нива, през които автомобилите ще преминават, без да чакат на светофари. Две от модерните мостови съоръжения вече са построени и функционират - при Телевизионната кула и кръстовището на бул. "Гешов" и ул. "Георги Софийски". През юни започва изграждането на трета естакада при Семинарията, а наесен - кръстовище на две нива на булевардите "България" и "Гешов", научи "Стандарт".

Тези дни се очаква проектът за Семинарията да получи разрешително за строеж, след което започва строителството. То трябва да приключи до края на годината. Естакадата, която ще минава над Симеоновско шосе, ще осигурява директно трасе за превозните средства по бул. "Яворов" към бул "Никола Вапцаров". В пиковите часове преминаването ще отнема не повече от две минути, обясни столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов. Така шофьорите ще усетят с пълна сила ефекта от отпушените преди половин година задръствания при Телевизионната кула, след като и там бе построено кръстовище на две нива, допълва той. Така значително ще се ускори преминаването от бул. "Ситняково" в посока към бул. "Черни връх".

Мостовото съоръжение ще разтовари трафика и по ул. "Стоян Михайловски" и връзката му с центъра, както и Симеоновско шосе, което ще минава отдолу. Първоначалният вариант предвиждаше естакадата да минава през местността "Погреба" в Борисовата градина. Недоволството на софиянци, че това ще предизвика изсичане на много дървета доведе до корекция на проекта. Затова естакадата, дълга 400 м, ще минава над бул. "Вапцаров", след което на светофара при ул. "Стоян Дуков" (до болница "Токуда") ще се построи нов път, който да излиза на ул. "Сребърна". Той ще минава по трасето на старата жп линия, която идва от гара Пионер, което няма да доведе до изсичане на дървета. От ул. "Сребърна" ще се прави връзка с бул. "Черни връх". Стойността на проекта е 19 млн. лв, със заем от ЕИБ, с който трябва да бъдат построени общо пет кръстовища на две нива.

Движението по време на строителните работи в района ще бъде реорганизирано на етапи в зависимост от отделните етапи на строителство, така както беше при Телевизионната кула, обясни Христов. В рамките на осигуреното финансиране за естакадата при Семинарията Столична община ще направи и разширение на бул. "Черни връх" от ул. "Сребърна" до околовръстния път. Идеята е лентите на булеварда да се увеличат с по още две от двете страни и така натовареният "Черни връх" да се изравни по габарити със Симеоновско шосе и "България".

Наесен пък започва изграждането на кръстовището на две нива при булевардите "България" и "Гешов". То трябва да е готово през пролетта на 2014 г. С него се затваря рингът, който ще ускори придвижването на автомобилите в столицата и избягването на задръствания. Движението по горното ниво на кръстовището ще е кръгово и в две ленти. На долното ниво ще бъдат забранени левите завои. Двулентово ще е на входовете и изходите към кръговото движение. Запазва се трамвайната спирка в района. Парите за това съоръжение - 22.48 млн. лв. без ДДС, също идват от заем с ЕИБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай