10 дни за нов път до затрупаните миньори

Може да прекратят концесията на рудника заради нарушения

10 дни за нов път до затрупаните миньори | StandartNews.com

Симитли. Миньорите Николай Младенов и Иван Лазаров все още са в неизвестност на 300 метра под земята. 9 дни вече не секва спасителната акция за тяхното издирване. Изникват нови и нови препятствия пред екипите, които правят всичко възможно да се доберат час по-скоро до въглекопачите. Надеждата на всички е те да са оцелели и да бъдат намерени живи. Но с всеки изминал ден тя се топи. Местните хора не спират да палят свещи в храмовете и да се молят за живота на 42-годишния Ники и 35-годишния Иван, които са от село Крупник. "Сякаш земята е в битка със спасителите и не ще да ги пусне от прегръдката си. В понеделник земетресение ни разлюля, падат огромни скали в галерията, където ги търсят. А сега е потекла река от кал и глина, та се налага да минават по обиколен маршрут, за да стигнат до нашите момчета", твърдят съселяни на миньорите. На 16 юли след 09,30 часа лавина от кал, скали и вода затрупа четирима въглекопачи. Часове по-късно бяха открити загинали 45-годишният Христо Младенов и 41-годишният Асен Стойнев, а от Николай и Иван още няма никаква следа.

В късния следобед във вторник комисия от експерти взе решение за спешно прокарване на нова обходна спасителна галерия, за да се стигне по-бързо до двамата миньори. В 64-та галерия, където бяха затрупани четирима въглекопачи - двама бяха открити мъртви, а други двама са в неизвестност, непрекъснато се свлича кал и глина. Спасителите чистят и укрепват, но отгоре падат нови и нови количества кална маса.

"Не можем да рискуваме живота на хората, които работят денонощно за откриването на двамата въглекопачи. Според нас това свличане на кал и глина не е само резултат от хидростатичен напор. Има нещо върху тези маси, което ги натиска и им тежи, има натоварване върху тях. Този процес няма как да бъде управляем", обясни професор Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет в столицата. В рудника с него дойдоха още един професор и четирима доценти, които са специалисти в тази област.

"Въпросният теч е на метър и половина от лента "Б". В момента изчисляваме техническите параметри на обходната спасителна галерия, която ще се прави. Целта е през нея да стигнем до лента "А", която е в дъното на 64-та галерия. Предполага се, че там са двамата издирвани миньори", каза още професор Михайлов.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пристигна в рудник "Ораново" вчера сутринта. Това стана броени часове, след като той бе изведен от блокирания от протестиращи парламент в столицата. В мината пък започна прокопаването на новата обходна галерия. "Преразглеждаме не само проверка по тази концесия, а и на всички останали", заяви министър Стойнев. Според него не е нормално спасителните служби да бъдат частни и държавата да не може да ги контролира, а колата, с която се возят те, да аварира по пътя. "Достигнато е мястото на срутването в 64-та галерия, но не може да се продължи напред. Непрекъснато тече кал и глина от тавана. Има реален риск от ново срутване и опасност за живота на спасителите. Затова се прави обходна галерия", каза още той. Драгомир Стойнев призна, че времето на акцията за спасяването на двамата миньори е много напреднало. "Най-важно е да открием двамата мъже, за нарушенията в рудника ще кажат компетентните органи. Има проблеми с концесионния договор", заяви още министърът. Не е изключено контрактът да бъде прекратен. Той припомни, че мината е работила без одобрен годишен план за 2013 г., макар такъв да е бил изготвен още през ноември миналата година. И това е само едно от грубите нарушения.

"Прокопаването на новата галерия, ако нямаме спънки и не излезе нещо непредвидено, ще отнеме няколко дни. Трудно е да се говори с точни цифри. Но това е единственият начин да достигнем до кръста на участъка, където са работели Иван и Николай. Дано не срещнем трудности. Обходната галерия е с дължина около 30 метра", заяви управителят на рудник "Ораново" Валери Манов. Според специалисти новият маршрут, по който ще напредват спасителите, може да отнеме и 10 дни. А всяка минута вече е ценна. Защото двамата миньори със сигурност бедстват, ако са оцелели при срутването. Те нито имат достатъчно вода в себе си, нито храна. Като се прибави към това високата температура, както и недостатъчното количество въздух, положението им става много тежко. В Крупник, родното място на Иван и Николай, хората не губят надежда, че те са живи. Защото двамата са опитни миньори и здрави мъже. Жителите на селото се молят да стане чудо и двамата да са оцелели. "Истината е, че мизерията ги е пратила тези момчета под земята. Защо работи още този рудник, след като през 2007 г. загинаха четирима миньори при два тежки инцидента в мината? Нека отговарят управниците на този въпрос. Защо не са взети мерки за сигурността на въглекопачите след тези трагедии?", негодуват крупничани.

Рискуват живота си за 500 лева

В рудник "Ораново" прехраната си заработват 262-ма жители на община Симитли. Това са хора, които рискуват живота си срещу месечна заплата от 500-600 лева. "Всеки миньор, бивш и настоящ, знае колко плащат за цял месец труд под земята в рудник "Ораново". Да, има и въглекопачи с 800 - 1000 лева заплата. Но не е тайна, че това са десетина майстор-копачи от целия списъчен състав в рудника", твърдят работници в рудника, които държат на анонимността си, за да не загубят работата си. "Ние сме малка община, познаваме се, споделяме си всичко. Но понякога обстоятелствата ни карат да мълчим, да се примиряваме с реалността. На 16 юли пак черна новина дойде от този прословут рудник, всички ни боли за загубата на Асен Стойнев от Полето и на Христо Младенов от Полена, всички се молим за Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник", казват жители на общината. Много хора обсъждат и бъдещето на мината в квартал "Ораново". Защото мъже, синове и сродници на повечето от тях се препитават с работа в рудника. И те не знаят кое е по-малкото зло. Дали е рискованата работа, опасните условия на труд? Или да гладуваш безопасно? Но най-страшно е да не можеш да купиш хляб за децата си. Затова и доста са жителите на общината, които се страхуват, че оставането без мината е равносилно на това да останат без пари. Сигурно е едно - миньорите не получават адекватно заплащане, което да отговаря на непосилния им труд, категорични са бивши въглекопачи.

Кметът на Симитли: Тук плащат най-малко

"Изборът, независимо до какво е сведен, е личен за всеки. Аз, като кмет на община Симитли, съм категоричен, че работата в рудник "Ораново" е най-нископлатената в общината. Но също така съм категоричен, че това предприятие осигурява прехрана на стотици семейства в общината, на 262 семейства. Аз съм наясно с действителността, знам какво означава това предприятие за общината. Не е честно да се самозалъгваме, че тези 260 работни места могат да се компенсират с друг вид заетост. Трябва да отчетем и факта, че община Симитли е с традиции в минното дело, че професията миньор е сякаш наследствена за много семейства в общината". Това се казва в официална позиция на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Той призовава да се спре със спекулациите и някои хора да не се опитват да вадят дивиденти на гърба на трагедията. "Кметът на община Симитли ще бъде последният човек, който ще иска затваряне на мината. Защото това би означавало 262-ама безработни. Но нека да бъда ясен - кметът не може да не се интересува от това при какви условия работят хората от общината в предприятията на територията на общината. Не съм за затваряне на мината, а за осигуряването на безопасни условия на труд. Аз искам да спре смъртта в рудника. И нищо друго. Защото за 6 години загубихме шестима от нас", твърди градоначалникът.

"И нека ръководството на мината, в лицето на управителя й, на господин Валери Манов, спре със спекулациите. Нека спре с обидното отношение и към миньорите. Господин Манов, изказването ви: "Ние ги храним 8 години тия хорица..." пълзи като зараза сред хората. Само не забравяйте, че тези, които наричате "хорица", са хора, ваши избиратели по принуда", категоричен е Апостолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай