10% данък "уикенд" за служебни коли и GSM-и

10% данък "уикенд" за служебни коли и GSM-и | StandartNews.com

Чуждестранните компании, които работят в страната чрез място на стопанска дейност, в годишните си данъчни декларации ще трябва да посочват действителните собственици, акционери и съдружници, които държат над 10% от капитала, предвиждат още промените. Това се прави, тъй като във връзка с членството на България в Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към ОИСР през декември 2015 г. стартира процедура за преглед и оценка на българските закони. Един от посочените проблеми е, че данъчните нямат информация за собствениците на чуждестранни компании, които работят в страната чрез място на стопанска дейност. Промените в закона се предлагат да се направят сега, за да бъдат отчетени при разглеждането на доклада за България през септември.

Въвеждат нов режим на облагане при използване на корпоративни активи за лични нужди

С данък от 10% ще се облагат направените разходи за служебни коли, имоти, мобилни телефони и дори персонал при използването им за лични нужди. Това гласят промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. По принцип предоставянето на фирмени активи за лично ползване от страна на шефовете, собствениците или персонала представлява допълнително възнаграждение или доход в натура. С предложените промени ще се даде право на избор на компаниите при облагане на този доход.

Фирмите ще може да изберат да плащат 10% данък за направените разходи за служебното имуществото и персонала при използването им за лични цели. Другият вариант е да се използва досегашният режим на облагане и шефовете на фирми, собствениците и персоналът да плащат данък върху доходите и осигуровки за ползваните за лични нужди фирмени активи. Но този вариант изисква повече административен ресурс за отчитане на направените разходи и за оценка на пазарната стойност на ползваните активи.

Наред с въвеждането на новия налог, депутатите предлагат да се отмени данъкът върху разходите, свързан с експлоатацията на превозни средства, когато с тях се извършва управленска дейност. Това отново цели опростяване на облагането, а освен това управленската дейност безспорно е присъща и необходима за всяка компания, а в настоящите динамични условия не може да се осъществява без автомобил, гласят мотивите.

По отношение на различните видове активи в проекта се предлага различен подход за определяне доколко се използват за лични цели. Активите са разделени на три групи - превозни средства, недвижимо имущество и други. По отношение на колите фирмите може да определят доколко са използвани за лични цели според изминатите километри, според часовете за фирмено и лично ползване, или да изберат фиксирано разделяне - 50% за лични нужди и 50% за служебни. За имотите може да се взимат предвид площ и време на използване.

За третата категория, където влизат разнообразни активи като мобилни телефони например, ще се приема, че за лични нужди са 20% от направените разходи, освен ако с документи не се докаже друг процент. Данъкът върху личното ползване на служебни активи и персонал ще се плаща веднъж годишно - до 31 март на следващата година. Предвижда се промените в закона да влязат в сила със задна дата - от 1 януари 2016 г. Като новият налог по никакъв начин не променя изискването фирмите да плащат ДДС за корпоративните активи, които се използват и за лични нужди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай