Събота,

10 000 на работа в екотухларни

От: Администратор -
A
A
A

Министерството на инвестиционното проектиране разработва амбициозна програма за възстановяване на производството на български строителни материали. На първо време трябва да създадем условия за раздвижване на строителния бранш, каза пред "Стандарт" министър Иван Данов. И уточни, че до няколко години в страната ни ще започне производство на екоматериали за строителството от родни и чужди инвеститори.

Нова европейска точкова система ще направи по-нерентабилен вноса от далечни разстояния заради отчитането на горивата като източник на въглероден двуокис. Не става дума за възстановяване на остарели производства, а за нови екологични линии, уточни още министърът. И даде пример с термотухли, които създават отлична изолация на сградите и позволяват на стените "да дишат". По думите му предприятията ще се изграждат според природни ресурси, но ще са с по-ефективни и екологични технологии.

Експерти са изчислили най-малко 10 000 нови работни места в сектора за строителните материали като тухли, керемиди, вар, гипс и др. Новите производства ще бъдат насочени към най-бедните региони на страната като Северозапада. И ще противодействат на регионалния дисбаланс в икономическото развитие на България.

Новото министерство от понеделник се очаква да влезе в сградата на Институт "Сервантес" на улица "Съборна" 1 в столицата, каза още арх. Данов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички