101 депутати даряват пари от първата заплата за болни деца

101 депутати даряват пари от първата заплата за болни деца | StandartNews.com

София. 101 народни представители от различни политически партии заявиха желанието си да дарят средства от първата си депутатска заплата за лечение на болни деца. Става въпрос за парите, които депутатите получават според закона за периода след произнасянето на ЦИК след изборите - 9 октомври, но преди реално да започнат работа в парламента на 27 октомври. През изминалите 22 дни каузата "Накарай депутат да спаси детски живот" събра подкрепата на над 25 хиляди души. 

Създателката на събитието Бетина Терзиева написа отворено писмо до депутатите, в което разказа за малкия Слави Едрев, който има епилепсия и детска церебрална парализа, а за лечение със стволови клетки са му нужни 105 000 евро. Терзиева призова народните избраници да използват за благородна кауза парите, които ще получат, без да са ги изработили. Тя обяви срок до 14 ноември, в който депутатите да докажат, че грижата им за децата и болните не е само на думи. Точно в 17.00 ч. тя обобщи резултатите.

"Ето кои народни представители/политически партии до момента дариха пари по сметката на Слави и какви са сумите. Нека припомня, че необходимата сума за лечението на детето е 105 000 евро (205 359 лева).
15 000 лв. – ГЕРБ
2 500 лв. – Драгомир Стойнев, БСП
1 500 лв. – Петър Славов, РБ", написа в социалната мрежа Терзиева. 

Изпратените есемеси от "обикновени хора" за месец октомври в подкрепа на лечението на Слави са точно 14 702.

"Доста депутати и цели политически партии избират други каузи, за които да дарят пари", отчете още отганизаторката на инициативата. Ето кои от тях го направиха до сега:
1 000 лв. – Петър Славов, РБ (за Ивелина Иванова, която е с диагноза „Болест на Хочкин")

През последните 22 дни са получени обещания от други депутати и парламентарни групи, за които до момента няма отчет. Бетина Терзиева призовава обещалите да докажат, че са направили заявените дарения. 

"1. Цялата група на ПФ обеща, че ще преведе пари по сметката на Слави. Това са общо 19 депутати. Обещанието все още не е изпълнено. Уважаеми народни представители, очакваме да го направите в най-кратък срок.
2. Цялата група на РБ обеща, че ще преведе пари за дейността на Българския дарителски форум. Това са общо 23-ма депутати. Уважаеми депутати, моля удостоверете действията си, за да се убедим, че съвестно сте изпълнили обещаното.
3. Мая Манолова от БСП обеща, че ще се откаже от първата си заплата и ще я дари за изграждането на детска площадка в кюстендилския квартал "Въртешево". Уважаема г-жо Манолова, моля да удостоверите, че сте изпълнили обещаното.
4. Стефан Данаилов от БСП обеща, че ще дари първата си заплата за лечението на Слави. Това все още не се е случило, очакваме да го направите в най-кратък срок.
5. Георги Кадиев от БСП обеща, че ще дари първата си заплата за фондация, посветена на деца-аутисти. Моля да удостоверите, че сте изпълнили обещаното.
6. Атанас Зафиров и Корнелия Нинова от БСП заявиха, че всички народни представители от партията се отказват от първата си заплата. Това са общо 39 депутати. Като казват, че са решили да направят благотворителен фонд. Уважаеми депутати, моля да запознаете обществеността с изпълнението на заявеното от Вас обещание в най-кратък срок.
7. Депутатите от ГЕРБ – Бургас заявиха, че ще се откажат от първите си заплати и ще ги дарят за пострадалите хора от наводненията в областта. Уважаеми депутати, моля да удостоверите, че сте изпълнили обещаното.
8. Мариана Тодорова от АБВ заяви, че тя и колегите й застават зад благородната кауза. Mоля, удостоверете действията си, за да се убедим, че съвестно сте изпълнили обещаното.
9. Митхат Метин от ДПС е казал пред Дарик радио, че не знае за случая на Слави, но би помогнал на детето. Дали ще го направи обаче, не е ясно, тъй като няма категорично обещание.
10. Илиан Тодоров от „Атака" обещава, че ще дари първата си заплата за две деца – от Якоруда и Сапарева баня. Г-н Тодоров, моля удостоверете действията си, за да се убедим, че сте изпълнили обещаното.
11. Росен Петров от БДЦ е казал пред Дарик радио, че би я дарил. Дали ще го направи не е ясно, а и обещание по темата от него няма".

За изпълнение на изброените обещания организаторката на благотворителната инициатива отпуска на депутатите още 4 дни - до 18 ноември. "Нека всички те приемат тази дата не като молба, а като човечност и последна „гара". Гара, на която да спрат и покажат човешкото в себе си. Ако го няма – нека потърсят по-добре. 4 дни са много време. Време, в което могат да прочетат „Приказка за стълбата" или приказката „Мечката и дърварят". А може би – отново да си припомнят клетвата, която изрекоха? А може би – да прочетат отново писмото? Първото. Защото скоро ги очаква второ", аргументира се тя.

Бетина Терзиева обещава тя и още 25 000 българи, подкрепили каузата, да следят за спазване на обещанията и да не се боят да наричат неизпълнените обещания "лъжа". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай