100 секунди до Страшния съд. Ще пренастроят ли смразяващия часовник?

В 10 часа най-добрите атомни физици ще кажат дали променят стрелките

100 секунди до Страшния съд. Ще пренастроят ли смразяващия часовник? | StandartNews.com

11 нобелови лауреати пренастройват стрелките на страховития часовник

Свикнали сме в началото на всяка година врачки и гадатели да ни чертаят Апокалипсиса, който според вещите им прогнози идва едва ли не утре.

Но когато най-добрите физици в света заговорят за Страшния съд и самоунищожението на човечеството, всеки от нас се замисля.На 24 януари 2023 г. стрелките на най-страховития часовник на планетата - Часовникът на Страшния съд, ще бъдат пренастроени. В този ден, точно в 10:00 ч. сутринта (15:00 GMT) водещите атомни физици в света ще обявят дали ще се промени времето на символичния часовник.

Той представлява преценката на най-добрите експерти в областта на науката и сигурността за опасностите пред човешкото съществуване.

Страховитият часовникът се поддържа от авторитетното американско списание "Бюлетин на атомните физици" ("Bulletin of the Atomic Scientists").

Историята му тръгва през 1947 г., когато той се появява за първи път на корицата на списанието. "Бюлетинът" е основан две години по-рано от великия Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия.

Часовникът на Страшния съд е символичен, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на "Бюлетин на атомните физици" на Чикагския университет. Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова по-близо е Земята до глобалната катастрофа.

Организацията описва часовника като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение".

Първоначално часовникът е настроен на 7 минути до полунощ.

Най-благоприятна е била прогнозата през далечната 1991 г. - цели 17 минути. Това се обяснява с края на Студената война и колапса на СССР, но и с големите надежди за демокрация по света.

В момента стрелките на часовника са настроени на 100 секунди до полунощ. Така бе и през 2020 г., и през 2021 г., когато наред с ядрените оръжия като най-голяма заплаха пред човечеството бе посочена и пандемията от коронавирус. Както се отбелязва в изявление, публикувано на сайта на списанието, "това решение по никакъв начин не означава, че международната сигурност се е стабилизирала". Според "отговорниците" за Часовника - напротив, означава, че светът е "замръзнал в изключително опасна ситуация".

75 години слез началото международната сигурност не се е подобрила. Часовникът остава най-близо до Апокалипсиса, който слага край на цивилизацията, защото светът се намира в изключително опасен момент.Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на "Бюлетина" и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

За 2023 г. от "Бюлетина" заявиха, че ще вземат предвид войната между Русия и Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, продължаващата климатична криза, спонсорираните от държавата кампании за дезинформация и разрушителните технологии.Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на "Бюлетин на ядрените физици" каза, че часовникът "продължава да показва опасността, напомняйки ни колко много работа трябва да се свърши, за да се гарантира по-сигурна и по-здрава планета".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай