Звезди разлайват кучета в Армията

Военната трупа посреща на „закрито“ под покрива си на „Раковски“

Звезди разлайват кучета в Армията | StandartNews.com

Театърът на армията най-после посреща зрителите си на „закрито“ – под родния покрив на улица „Раковски“. Дългоочакваната среща между публиката и артистите е на 9 юни, вторник, а звездите ще се развихрят на сцената за комедията „Да разлаем кучетата“, която от години провокира смях и овации. Автор на пиесата е Емил Атанасов, режисьор е Иван Урумов, музиката е на Дони, а в ролите са Иван Налбантов, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Веселин Анчев, Милен Миланов, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Гергана Данданова, Асен Кобиларов, Мирослав Пашов, Борислав Стоилов. „Световна глобализация или национална идентичност - това е въпросът!“, е сред темите в постановката. „Хората и обществата в съвременния свят като че ли изпадат в заблудата, че за да живеем заедно в едно „голямо село”, трябва задължително да изповядваме едни и същи ценности, вери, морални догми и да имаме едва ли не една и съща представа за това как да съществуваме. Това означава тотално да се унифицираме и обезличим, което ми се струва твърде опасна и позната идеология. И още по-страшното е, че това не се налага от някъде високо, от някой голям и силен, а започва да става по вътрешно убеждение като естествен подбор. А в своята същност човекът е създаден да бъде различен и уникален. И обществата по своя национален, религиозен и всеки друг обединяващ ги признак са създадени да бъдат различни. И именно всички тези различия ни правят не само уникални, а ценни и нужни едни другиму. Ето защо всеки със своята неповторима идентичност може да бъде ценен и ценен в това  глобално село, в което цветното и пъстрото, а не сивото и скучното правят съществуването ни богато и красиво. Вероятно смисълът е да се учим и обогатяваме взаимно, а не да се конфронтираме и делим заради това, че сме различни“, коментира Иван Урумов. Като провокация към зрителите той и цялата компания вплетоха в сюжета коронавируса и носенето на маски.

Моньо Монев и Юлиан Вергов пък вече се завърнаха в София тех парк, където доскоро вървяха снимките на „Откраднат живот“. Доцентите от сериала и Иван Радоев изиграха „Кафе с претенции“ на новата сцена пред 140 поклонници на Мелпомена.

 

На 15 юни Ивайло Христов, Дони и Коцето излизат пак там под открито небе със „Секс, наркотици и рокендрол“ - един от най-големите им шлагери, който вече над 25 години се върти по родни и международни сцени. “Прекарах по-голямата част от живота си, заклещен между идеализъм и хедонизъм, между егоизъм и себераздаване, между любов и секс, между хаос и прегледност“, пише Ерик Богосиян, а неговите прозрения остават извън времето. Може би тъкмо заради тях и чара на професор Ивайло Христов, д-р Коцето-Калки и Дони публиката на този спектакъл с режисьор Николай Ламбрев-Михайловски никога не свършва.

Според легендата терминът рокендрол е измислен от нюйоркския ди джей Алън Фрийд. „Изразът “секс, наркотици и рокендрол” е сякаш татуиран върху живота ми през последния четвърт век. В продължение на много време дори смятах, че “секс, наркотици и рокендрол” е самият живот. Всеки, който не се движеше със 150 километра в час на оглушителна музика, просто не беше жив. Не признаваш ли рока, значи си мъртъв. А всъщност се оказа тъкмо обратното. Сексът и СПИН убиха много хора, много мои приятели. Изразът “секс, наркотици и рокендрол” не носи същата празнична атмосфера, както преди петнадесет години. Понякога дори напомня  за мъртвешки танц“, коментира още Ерик Богосян през 90-те, когато пише текста. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай