"Златната липа" събира хората в храмовете на култура

"Златната липа" събира хората в храмовете на култура  | StandartNews.com

Все повече артисти от света ще идват за Фестивала за ново европейско кино, казва неговият създател и художествен директор Магдалена Ралчева

- Госпожо Ралчева, защо преди четири години избрахте Стара Загора, за да създадете кинофестивала "Златната липа"?

- Стара Загора е моят роден град - много го обичам. А и съм убедена, че децентрализацията на културата е изключително важна за България - както и за много европейски страни. Там това е категорична тенденция. Целта е възможно повече хора да се докоснат до постиженията на седмото изкуство. Този фестивал е сбъдната мечта. Усилията са наистина големи, но удовлетворението е още по-голямо. Особено когато хората оценяват стойностните ленти и богатата програма. "Липата" се превръща в празник за града.

- Как оценявате първите четири издания?

- Не си правя илюзии, че за толкова кратко време може да се постигне нещо изключително. За всеки фестивал са необходими повече от 10 години, за да се наложи и утвърди. Въпреки че при нас нещата вървят по-бързо - благодарение на публиката и медиите. Никога не бих могла да осъществя форума без подкрепата на община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров, на когото съм невероятно признателна. Прожекциите и събитията са в двете емблематични за града ни сгради - на Операта и на Регионална библиотека "Захарий Княжески". Излизаме от моловете, от търговските центрове и влизаме в храмовете на културата. Голяма заслуга на общината е, че фестивалът е духовен подарък за старозагорци и гости: къде има безплатно кино?

Щастлива съм, че фестивалът излезе от анонимност и хората го очакват с нетърпение.

- Крие ли рискове фестивалът?

- Ако филмите са по-комерсиални, той би имал по-голям и лесен успех. Но съм убедена в добрия вкус на публиката. Броят на зрителите ескалира в годините - значи сме на прав път.

- Каква е равносметката от четвъртото издание?

- То беше най-пъстрото досега - трилъри, комедии, любовни и военни драми, детски филми. Цялата палитра от жанрове.

- Българското кино беше големият акцент... На какво се дължи, според вас, неговият Ренесанс?

- Показахме 7 великолепни късометражни филма, които пожънаха сериозен успех. Между тях са "Кредит" на старозагорския режисьор Любомир Печев със Симеон Лютаков, "Падаща звезда" на Любо Йончев със старозагорката Стефка Янорова, "За какво служи хлябът" на Николай Стоичков с Мартина Вачкова. Имаше и игрални премиери. Старозогарци видяха първи "Жалейка" на Елица Петкова и "Жажда" на Светла Цоцоркова с Васил Михайлов.

- Благодарим ви за щедрата духовна трапеза - не само с филмите, но и с гостуването на прекрасни артисти от България и Европа. Сред тях беше и обожаваната Татяна Лолова, която получи "Златна липа" за цялостно творчество...

- Татяна Лолова получи заслужено признание. Винаги сме имали много силна актьорска школа. Признавам, че е трудно да се направи избор, когато трябва да се връчи награда. Спряхме се на Татяна Лолова - тя е толкова обичана, може би е най-виталната ни актриса с изключително творческо дълголетие. Тя ще продължава да снима в киното и да играе в театъра. Истинска емблема за сцената и екрана. Достоен носител на четвъртата "Златна липа".

- Какви са амбициите ви за развитието на фестивала?

- Ще продължим с още по-интересни програми и гости. Надявам се след години да се превърне и в пазар на филми, да идват продуценти, режисьори и публика от Европа. Със своите дълговечни културни традиции Стара Загора има потенциала да домакинства голям европейски форум. Това е единственият фестивал за ново европейско кино. Зрителите виждат възможно най-новите и най-награждаваните ленти. Стара Загора заслужава това духовно богатство.

- Откога са любовта и интересът ви към киното?

- От дете. От малка си спомням видеотеката в кино "Комсомол". Там се провеждаха срещи и лектории, с любов и трепет гледахме стойностни филми. Имаше невероятен глад към седмото изкуство. Мечтата ми се осъществи в Академията - при колосите Въло Радев, Христо Христов и другите мои преподаватели. Преди дни се върнах от Рим, където представих филма си "Още нещо за любовта". Италианската публика го оцени високо и го прие много топло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай