„Златна кобилица" за наш фестивал

„Златна кобилица" за наш фестивал | StandartNews.com

Благоевград. Фестивалът „Малешево пее и танцува" бе удостоен със „Златна кобилица" на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Този приз за феста в село Микрево, община Струмяни, се връчва за дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и съхраняване на нематериално културното наследство на България.

 

За участие във форума на CIOFF във Велико Търново пристигнаха над 100 души – хореографи, организатори на фолклорни фестивали, представители на читалища и културни деятели. Те анализираха дейността на Националната секция на CIOFF България и обсъдиха перспективите на организацията.

 

„За мен е изключителна чест да получа наградата на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува" - Микрево, защото зад нея стои любовта на над 3000 ежегодни участници от 14 области на България, чужди ансамбли от над 15 страни и трудът на много хора", заяви кметът на община Струмяни Емил Илиев. "С цената на всичко издигаме нивото на фестивала и се радвам, че престижната организация на ЮНЕСКО оцени по достойнство „Малешево пее и танцува", допълни той. „Малешево пее и танцува" не е само фестивал, а мисия – патриотична, естетична и човешка. И ние сме горди, че сме част от тази мисия", твърди градоначалникът. Другата добра новина е, че фестивалът стана официален член на CIOFF.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай