"Златен век" за проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Георги Костов

"Златен век" за проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Георги Костов | StandartNews.com

На официална церемония днес в Министерството на културата с престижното отличие "Златен век" с огърлие бяха удостоени българската оперна певица и педагожка проф. Благовеста Карнобатлова, както и проф. Георги Костов – композитор, музикален педагог и дългогодишен ректор на Националната музикална академия, информират от пресцентъра на културното министерство.

Заместник-министър Боил Банов връчи почетните отличия и грамоти на проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Георги Костов, като подчерта, че най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век" с огърлие, им се присъжда за техния изключителен принос към българската култура, както и във връзка с техните юбилеи.

Композиторът проф. Георги Костов на 21 януари т.г. чества 75-годишнина, а само след 3 дни и оперната певица Благовеста Карнобатлова ще посреща кръгла годишнина.

В краткото си приветствие по време на церемонията Красимира Филипова - съветник на министъра на културата Вежди Рашидов, разказа за творческия път, за заслугите им и за наградите, които са получавали тези двама видни културни дейци с неоспорим принос към българската музикална култура и образование.

"Трогнати сме от жеста и от оказаното ни внимание и благодарим от все сърце за наградата!", споделиха с вълнение при получаването на най-високото и престижно отличие на Министерството на културата проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Георги Костов.

В словото си на церемонията композиторът проф. Георги Костов пожела и "бързо оздравяване и скорошно завръщане в строя" на министър Вежди Рашидов.

На тържеството присъства и Полина Карастоянова – председател на Комисията по културата и медиите в 43-тото Народно събрание, която също поздрави проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Георги Костов за присъдените им от Министерството на културата високи отличия.

Приветствия и специални поздравления към наградените културни дейци отправиха и Ясен Козев - председател на Управителния съвет на "Музикаутор", както и Ценко Минкин – председател на Съюза на българските композитори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай