Зигмунд Фройд е новата звезда на Нетфликс

Сериалът „Фройд“ е достъпен в стрийминг платформата от 23 март

Зигмунд Фройд е новата звезда на Нетфликс | StandartNews.com

От 23 март по Нетфликс започна излъчването на осемсерийния телевизионен филм „Фройд“. Световната му премиера беше тази година на кинофестивала в Берлин, който за първи път разшири програмата си със сериали и представи осем продукции, сред които беше и „Фройд“. Главен герой в него е бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. Немскоезичната съвместна продукция (Австрия, Германия и Чехия) обединява жанровете крими, мистерия и хорор. Сериалът не е автобиографичен – това е измислена история за младия психолог, който, обсебен от собствените си идеи и теории, участва в разкриването на престъпление със силен окултен характер.

Действието се развива през 1886 година във Виена. В центъра на повествованието е търсенето на сериен убиец, в чието разкриване обединяват усилията си младият психолог Фройд, медиумът Фльор Саломе и военният ветеран и настоящ инспектор в полицията Афред Кис. Знанията и навиците на тази странна тройка дават надежда, че мистериозното убийство, което държи в напрежения цяла Австрия, ще бъде разкрито и убиецът ще бъде заловен.  

Режисьор на сериала е Марвин Крен, а в главните роли са Роберт Финстер, Ела Румпф и Георг Фридрих. Целта на Крен е била да покаже Фройд такъв, какъвто не го познава никой – човек, стремящ се към признание и лутащ се между разума и инстинкта. Дали това му се е отдало, трябва да преценят зрителите.

 © Schaub-Walzer / PID

Берггасе 19 е може би най-известният адрес във Виена. Именно там е живял и работил Зигмунд Фройд от 1891-а до 1938-а. Оттам той и семейството му бягат на 4 юни 1938-а от нацистите и емигрират във Великобритания. Това е мястото, където е развивал прочутата си практика и е провеждал психоаналитични сеанси, където е писал книгите си и е живял със семейството си.

 © Sigmund Freud Privatstiftung

През 1971-а с помощта на най-малката дъщеря на Фройд, Анна, домът му е превърнат в музей. В музея са запазени редица предмети от частната колекция от антики на Фройд, първите издания на негови научни трудове, лични вещи. Чакалнята, в която някои от най-известните представители на виенското общество от началото на 20-и век са чакали да бъдат приети от професора, е възстановена в оригиналния си вид. От 1 март 2019-а музеят е затворен за ремонт, а откриването му беше планирано за май 2020-а, но е възможно да бъде отложено поради разпространението на коронавируса. Новата концепция за музея ще даде възможност за първи път посетителите да имат достъп до частните жилищни стаи на семейство Фройд. Темите на психоанализата ще бъдат подчертани още от оригиналното обзавеждане на входната врата до изложените нови музейни експонати, включително и в лекарския кабинет на д-р Зигмунд Фройд, където той е приемал своите пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай