Жорж Папазов бил невероятен писател (Книгите тази седмица)

Жорж Папазов бил невероятен писател (Книгите тази седмица) | StandartNews.com

Четем приносна студия за гениалния художник

Позната като литератор с интереси в сравнителното европейско литературознание и балканистиката, сега проф. Румяна Л. Станчева ни представя резултата от дългогодишните си проучвания върху творчеството на Жорж Папазов. Въз основа на неговите романи и мемоарни книги, тя интерпретира непознати аспекти в сюрреалистичните му картини и извежда "диалозите" му с именити майстори на четката. "Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното" съдържа богата селекция с репродукции от анализираните картини на Папазов.

В нейната интригуваща монография работилият във Франция сюрреалист от български произход е представен за първи път в пълнотата на творческите му изяви, не само като художник, но и като писател. Роден преди 120 години в Ямбол, надарен с нестандартен ум и въображение, след установяването си в Париж през 1924 година той омагьосва авангардните среди в цяла Европа и Северна Америка. Интерес буди фактът, че писаните и публикувани на френски език книги на Папазов и до днес не са издадени в български превод.

Пием гръцко кафе с Катерина Хапсали

Дебютният роман на Катерина Хапсали е модерен и виртуозно изплетен разказ за Балканите, за границите на тези географски ширини, парадоксално свързващи и разделящи техните обитатели.

"Гръцко кафе" завихря в причудливо безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, огнени страсти на жилави мъже и жени и горди жестове, чиято ценност се измерва с белези от рани. Блестящ притчово-песенен роман, писан сякаш от утробата - една покъртителна изповед на Майката пред Сина, който ще продължи не само нишката на живота, но и на разказа.

 

 

 

 

 

 

Алек Попов пренаписа "Черната кутия"

Ето какво казва Захари Карабашлиев за своя колега по перо: Алек прави това, което малко писатели имат смелостта да направят - изправя се лице в лице срещу една своя по-ранна версия и отново отваря "Черната кутия". Това не е просто редакция на старата история, а нов роман, изпълнен с друго настроение и смисъл, решен в различен ключ, режисиран с непретенциозността, лекотата и дълбочината на един узряващ майстор. Издател е "Сиела".

 

Ирландец възкресява романа на плаща

Ако ви е липсвал роман, написан в духа на най-добрата историко-приключенска литература, ирландският писател Лиам Мак Койл предлага книга, сравнима с увлекателността и интригата на "Тримата мускетари".

В "Писмото" (издание на "Персей") действието се развива в ранните години на XVII век, когато цяла Ирландия е под властта на английската корона. Властите екзекутират католически епископ и тласват ирландския народ към въстание. Младият Лукас е талантлив майстор на рапирата, образован и владеещ няколко езика. Но той е откъснат от ежедневните си занимания, когато неочаквано се появява негов родственик, който никога не е виждал. Чичото го отвежда при йезуитски свещеник, преследван както всички католически духовници от властите. Той го натоварва със съдбоносна мисия - да занесе важно писмо на предводителя на ирландските въстаници Хю O Нийл, който живее в изгнание в Рим и не знае за убийството на епископа, обединило всички келтски кланове против английските поробители.

 

 

 

 

Балдачи пак спира дъха

Шон Кинг и Мишел Максуел, бивши агенти на Сикрет Сървис, са изправени пред най-голямото предизвикателство в своята кариера на частни детективи.

Армията съобщава на Тайлър Уинго, че баща му е загинал в Афганистан. Ден по-късно се случва нещо невероятно - младежът получава имейл от него, в който се казва: Съжалявам, моля те да ми простиш.

Тайлър решава да наеме Шон и Мишел да разгадаят мистерията около баща му. Тяхното разследване обаче довежда до нови въпроси. Може ли ветеранът Сам Уинго да е жив? Каква е била истинската му мисия? Дали синът му няма да е следващата мишена?

Шон и Мишел скоро осъзнават, че са попаднали на зловещ план, целящ да предизвика хаос в света. Всеки, който се опита да го осуети, е заплашен със смърт. Но двамата детективи са твърдо решени да помогнат на семейство Уинго.

 

 

 

"Правдата на Торен"

е за любителите на научната фантастика. На една далечна ледена планета Брек е на път да завърши мисията си. Преди години Брек е била "Правдата на Торен" - гигантски звезден кораб с изкуствен интелект и хиляди свързани с него труни войници, част от многобройния флот на Радч - империята, завладяла цялата галактика...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай