Жените на Пикасо сред 78 шедьовъра на гения в София

Жените на Пикасо сред 78 шедьовъра на гения в София | StandartNews.com

Жените в живота на гения Пабло Пикасо, неговото семейство, модели от света на класическото и сюрреалистичното изкуство и темата с бикоборството. Всичко това може да се види от петък чак до последните дни на януари в Националната галерия, която е домакин на изложбата „Пикасо. Вечното търсене". Всички тези теми и техника на великия творец могат да се видят в оригиналите на негови 78 литографии и 7 керамики, обхващащи 50 години от живота и творчеството му, които вече са в София и от петък ще посрещат публиката.

Изложбата става възможна благодарение на посолството на Испания, министерството на културата и Столична община. Литографиите са групирани в няколко тематични ядра, сред които интерпретации по Кранах и Делакроа, каза Хосе Мария Луна, директор на Държавната агенция за управление на къщата-музей Пикасо в Малага, която осигурява творбите.

„Те позволяват да се доближат до много от темите, които са били предпочитани от този художник от Малага. Темите са познати и сходни с тези на самата живопис. Но към тях е подходено по един по-специален начин – през призмата на техниката на графичното изкуство. Става дума за една линия, която пази много тясна връзка с класическите образци на това изкуство, като Рембранд, но със съответната творческа нотка", посочи Хосе Мария Луна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай