Жълтите пеперуди изпратиха Маркес

Жълтите пеперуди изпратиха Маркес | StandartNews.com

Километрични опашки чакаха за последно "сбогом" с писателя

Един от най-ярките образи на Габриел Маркес - жълтите пеперуди от "Сто години самота", които винаги предшестват появата на влюбения Маурисио - изпратиха Габо в последния му път. Стотици направени от хартия пеперуди политнаха във въздуха, а пред урната му бяха поставени любимите му жълти рози, които писателят държеше на бюрото си, когато пише.

Километрични опашки от хиляди чакаха пред двореца на изящните изкуства в Мексико сити, за да засвидетелстват почитта си пред Нобеловия лауреат. Урната бе поставена на черен пиедестал от вдовицата Мерцедес Барча. До нея бяха двамата им синове - Гонзало и Родриго.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и неговият мексикански колега Енрике Нието стояха от двете страни на урната.

"Той ще живее с книгите си. Но повече от всичко ще живее завинаги в надеждите на човечеството", каза Хуан Сантос. "Няколко поколения намериха отговори на въпросите за живота в неговите истории. Смъртта на Маркес е голяма загуба не само за литературата, но и за човечеството", допълни Енрике Нието. Близо до урната бе поставен най-признаваният му роман "Сто години самота". Квартет от музиканти изсвириха музика от любимите композитори на Габо - Бела Барток и Джовани Ботесини.

В родния град на писателя - Аракатака, жените раздаваха по улиците жълти цветя, докато близо 3000 души направиха шествие - от къщата, в която Маркес проплаква за пръв път, до църквата в центъра. Все още семейството не е решило къде да се съхранява урната на Маркес, тъй като той раздели живота си между Колумбия и Мексико. Феновете пък започнаха организацията на десетки литературни маратони, в които ще четат шедьоврите на Маркес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай