"Зелена граница" обра овациите. Трогателна история за бежанците

"Хуманитарен шедьовър" посветен на емигрантите

"Зелена граница" обра овациите. Трогателна история за бежанците | StandartNews.com

Новият си филм "Зелена граница" представи полската режисьорка Агнешка Холанд представи на кинофестивала във Венеция. Той е за бежанците на полско-беларуската граница. Филмът получи отлични отзиви от кинокритиците след премиерата на фестивала. Сп. "Дедлайн" го определи като "хуманитарен шедьовър" предадоха световните осведомителни агенции..

В Полша филмът предизвика вълна от реакции.  Крайнодесният министър на правосъдието Збигнев Жобро написа в X, социалната мрежа, известна преди като "Туитър": "По време на Третия райх германците правеха пропагандни филми, в които поляците бяха представени като бандити и убийци. Днес те имат Агнешка Холанд, която го прави вместо тях."

В този черно-бял филм зрителите проследяват съдбата на семейство от Сирия, което се опитва да избяга в Европейския съюз през Беларус. Преживяванията им са преплетени с историите на млад полски граничар и група полски активисти. По-голямата част от филма се развива през 2021 г., когато ситуацията на полско-беларуската граница ескалира. По това време хиляди хора се опитват да влязат нелегално в ЕС. Беларуският президент Александър Лукашенко бе обвинен от ЕС, че умишлено довежда мигранти от кризисни региони до външната му граница, за да окаже натиск върху Запада.

Във филма и полските, и беларуските граничари са брутални.  Холанд прави катастрофалната ситуация осезаема в емоционални и разтърсващи образи.

Филмът е начин да бъдат предупредени европейците за техните отговорности, предаде АФП. 

"Вярвам, че кризата с мигрантите и бежанците е кризата и предизвикателството, които ще определят бъдещето на Европа", каза Агнешка Холанд на пресконференцията във Венеция. "Мисля, че Европа губи убежденията си, че тя е уплашена, че хората и обществата се страхуват от драстични промени в зоната си на комфорт". 

"От друга страна, "диктатори като Путин ясно са разбрали слабото място в съвестта на Европа", добави тя тя.

Режисьорката, стремяла се към ефект на електрошок във филма си, мисли, че без осъзнаване Европа "ще се превърне в своеобразна крепост, в която ние, европейците, ще убиваме хората, които искат да се присъединят към нашия континент".

Агнешка Холанд ("Европа Европа", "Юлия върви към дома", "В мрака"), е един от големите гласове на полското кино, номинирана няколко пъти за "Оскар".  Живяла е между Германия, Полша и Франция, където се установява през 1981 г., след обявяването на военно положение в Полша, преди да се премести в САЩ, където режисира епизоди на хитови сериали като "Наркомрежа" и "Къща от карти".

Филмът "Зелена граница" е в основната конкурсна програма на кинофестивала във Венеция, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай