Здрав саунд на "Спирита"

Слухове изпращат феста в историята, феновете го искат

Здрав саунд на "Спирита" | StandartNews.com

Бургас. С мощен лайв на "Ъпсурт" стартира вторият ден на "Спирита". Момчетата бяха събрали на плажа на главната сцена стотици фенове - от тийнейджъри до поклонници с дискретно сребро в косите. Нецензурни рими, агресивно рапиране, гарнирано с китари и барабани. Приятната изненада за мнозина се оказа Che Sudaka. Испанците накараха буквално всички да подскачат в ритъма на ска, реге и уърлд музиката им. И членовете на групата, облечени в комбинезони или голи до кръста, не се спряха, усмихнати и танцуващи. "А, тия били много яки, бе", споделяха групичка от случайно попаднали на феста.

Kachafaz пък си носеше листче с написани на български думи: "Харесва ли ви акордеонът? Когато започне да свири, искам всички да скачат". И те започнаха. Голямото скачане и хвърляне продължи и на Enter Shikari. Още в началото Ру изправи на нокти охраната, като полетя в публиката и накара феновете да пеят с него. Здрави жици, яростни вокали, изкривен саунд. "Все едно, че слушам Бьорк с китари", сподели двусмислено фен пред БГнес.

Първото голямо име на вечерта на главната сцена на плажа беше Села Сю. Белгийката започна участието си по нетипичен за фестивал начин - с акустична балада, а цялото й изпълнение направи атмосферата по-скоро клубна. След нея излязоха легендарните Wu-Tang Clan от САЩ. За първи път от дълги години американците се събират в подобен състав на една сцена. RZA, GZA, Method Man, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God и Masta Killa от плът и кръв буквално взривиха многохилядната бургаска публика. Феновете пяха заедно с клана любимите си парчета като Gravel pit - когато рапът още беше рап, и избухваха на новите от A Better Tomorrow, викайки и за ODB. Митичните рапъри обаче имаха куп технически проблеми с озвучението на концерта, което нервира всички. Лайвът започваше отначало над 5 пъти, а саундът така и не се изчисти напълно до края на изпълнението. Въпреки това "Кланът" демонстрира завидно сценично поведение и помля публиката с брутален сетлист. Wu-tang не пропуснаха и да почетат починалия член на бандата Ol' Dirty Bastard с някои от най-известните му парчета като Shimmmy Shimmy Ya и Brooklyn Zoo. Краят на пърформанса пък бе белязан от десетки танцуващи момичета на сцената, внимателно подбрани от рапърите.

Купонът продължи без почивка и с Andy C. Британският диджей обсипа главната сцена с картечен дръменбейс, който накара всички да откачат под мощния електронен саунд. Сетът му продължи над 2 часа, но на хората не им се тръгваше и останаха до късна доба, за да гледат Dub FX. Лудият австралиец демонстрира не за пръв път своите фантастични бийтбокс умения, но без помощта на любимата му Flower Fairy. Музикантът разкри, че половинката му е предпочела да се върне в родината си, за да разпусне от натовареното му лятно турне. Лайвът на Dub FX бе очаквано перфектен и българските му фенове останаха доволни от видяното.

Протестната вълна срещу правителството, завладяла столицата, достигна и морето. Макар и за кратко, феновете на "Спирит ъф Бургас" се заразиха от еуфорията на протестиращите и изиграха лек бунт. Тълпата избухна с викове "Оставка" в разгара на купона на втория ден на феста. Тон на скандиранията даде китаристът на Д2 Митко Кърнев. Той излезе на сцената и заяви от микрофона "Случват се едни неща в София, но не искам да ги коментирам. Само ще кажа, "оставка, оставка, оставка"..." Феновете на Д2 не чакаха втора покана и поеха с пълни гърла скандирането. Виковете продължиха само броени минути, а след това фестивалът се върна в нормалния си ритъм.

Купонът под звездите продължи с енергичния саунд на Rewind, които превзеха сцената "На тъмно" и двете варненски банди Highfive Pizza. В разгара на фестивала бургаският плаж огласи мощно реге парче на NRG D&Gandjah army.

Веднага след това дойде още по-голяма изненада от бандата Cold in december, която огласи околностите с тежък метъл корсаунд. Невероятно зрелищно шоу на сцената поднесе вокалът на Enter Shikari Рой Рейнолдс. Той подлуди публиката с музика, гарнирана с невероятни еквилибристики. Фронтменът се мяташе като акробат на сцената, а в един момент се покачи на страничната стена и увисна във въздуха на рекламните транспаранти. След това се хвърли върху ръцете на екзалтираните фенове за ужас на охранителите. Докато гардовете се чудеха как да се докопат до звездата, Рейнолдс внезапно напусна сцената и се качи на съседния бар, откъдето продължи да пее.

Въпреки че изданието се оказа слабичко, много от феновете заявиха, че са супер доволни, и обещаха догодина да дойдат отново. Освен музикалните изпълнения на сцените организаторите се бяха погрижили да осигурят още дузина забавления на купонджиите. Във фестивалното градче бяха опънати бънджи катапулти, хамаци и пинг-понг.
"Спирита" 2013 приключи по-бързо от очакваното заради двойно намаления си бюджет. Остават обаче доста въпросителни за бъдещето му. От месеци в морския град се носят слухове, че това ще е последното му издание. Но със сигурност втората вечер даде на феновете онзи дух, който само този фестивал може да им даде.

Междувременно от полицията съобщиха, че още 11 души са задържани с дрога на "Спирита". Марихуана и амфетамини са намерени при проверка от служителите на полицията. Арестуваните са от 18 до 37 години, от София, Бургас, Варна, Пловдив и Благоевград. В кибритена кутия на 18-годишно момиче пък са открити 2 и половина сини хапчета с изображение на делфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай