Неделя,

Започна поклонението пред Васил Стойчев

От: СТАНДАРТ -
265
Започна поклонението пред Васил Стойчев
A
A
A

Започна поклонението пред големия български актьор Васил Стойчев. Близки, приятели, колеги и почитатели вече се събират във фоайето на Народния театър, за да кажат последно сбогом на един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори. Той си отиде от този свят, малко преди да навърши 85 години. „Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра”, припомнят от Съюза на артистите в България думите на Стойчев.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в град Кюстендил в семейството на фотограф – „Фото Бански“. Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс“. През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, която по-късно става негова съпруга, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ Бургас. През 1960/61 заедно с Виолета  е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от творческата си кариера.

Има изяви и на сцената на Театър 199. Стената на славата пред театъра пази спомена за Бахчеванова и Стойчев с отпечатъци, послание и шарж.

Играе и в Радиотеатъра в БНР и в телевизионния театър.

През 2013 година Васил Стойчев е носител на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ .

Поклон пред светлата му памет!


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com