Зам.-министър Бони Петрунова откри изложба за Самуил

Зам.-министър Бони Петрунова откри изложба за Самуил | StandartNews.com

Постерна изложба „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст. Българският цар Самуил († 1014)" бе открита в общинския исторически музей в Гоце Делчев.

На откриването във вторник вечерта присъстваха заместник - министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова и кметът Владимир Москов. Експозицията бе представена от доц. д-р Людмил Вагалински. Изложбата е част от националната програма за почитане на 1000-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014) на 6 октомври 1014 г. Подготвена е съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев" при СУ „Св. Климент Охридски". Тя разказва в образи и кратки текстове за времето, в което живее и управлява цар Самуил, за неговото семейство и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за победите, грешките и пораженията. Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически материали, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и места, където е протичал животът на българите, и където достойно се е отстоявала независимостта на Българското царство разкриват драматизма на тази петдесет годишна българо-византийска епопея (968–1018).

Изложбата е част от програмата на 54-та Национална археологическа конференция, която се провежда в Гоце Делчев от вторник до събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай