Заловиха далавера с антики. Ценни артефакти са върнати в Италия

Американски съд върна на Италия ограбени антики

Заловиха далавера с антики. Ценни артефакти са върнати в Италия | StandartNews.com

Четиресет и два ограбени и продадени контрабандно археологически артефакта на стойност 3,5 милиона щатски долара са върнати на Италия от съда в Ню Йорк, предаде Франс прес, цитирано от БТА

В американският мегаполис е централизиран международният трафик на антики.

Тези изключителни артефакти на около 2500 години са върнати на италианските власти от американски следователи на церемония в Ню Йорк, се посочва в изявление, направено от прокурор Алвин Браг.       "Продължаваме да поправяме щетите, причинени от десетилетия от много добре организирани мрежи за контрабанда на антики през Италия" каза Браг, отбелязвайки, че над  200 антики са върнати в Рим, откакто е поел ръководството на прокуратурата в Манхатън през 2022 г.

Командирът на карабинерите Винченцо Молинезе приветства "големия успех на разследването благодарение на италианско-американското сътрудничество".

Сред намерените и върнати антики е ваза от италианския регион Пулия, датираща от 335 г. пр. н. е. Според нюйоркските съдебни власти тя е открадната от гробище в Южна Италия, преди да бъде изнесена нелегално в чужбина от трафиканта на произведения на италианското Джакомо Медичи.

Творбата, преминала през ръцете на вече опозорения британски търговец на антики Робин Саймс, е иззета през юли от частен колекционер в Ню Йорк.

Сред върнатите артефакти са и две рисунки върху плочки от етруската епоха, датиращи от 440 г. пр. н. е. и плячкосани в Централна Италия през 80-те години на миналия век. Впоследствие те попадат при Саймс, който през 1992 г. ги продава за 1,6 милиона долара на двама колекционери от Ню Йорк, Шелби Уайт и Леон Леви.

Загрижени за произхода на антиките, Уайт и Леви ги връщат през 1999 г. на търговеца, който ги съхранява в Ню Йорк до март миналата година.

Робин Саймс беше разкрит като ключов играч в международна престъпна мрежа, която търгува с плячкосани археологически съкровища.

В Ню Йорк - културната и икономическа столица на САЩ и дом на известни институции като музея "Метрополитън" и богатите аукционни къщи "Кристис" и "Сотбис", от 2017 г. прокуратурата в Манхатън провежда кампания за връщане на артефакти, ограбени от цял свят в периода 1970-1990 г., внесени контрабандно в Европа и САЩ и иззети от музеи и частни колекции в Ню Йорк.

Под егидата на прокурор Браг над 1000 антики на стойност 185 милиона долара са върнати в 19 държави, сред които Камбоджа, Китай, Индия, Пакистан, Египет, Ирак, Гърция, Турция и Италия, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай