Закуска на тревата пред "Сфумато"

Закуска на тревата пред "Сфумато" | StandartNews.com

Актьори и режисьори интерпретират гениалната картина на Мане "Закуска на тревата" пред "Сфумато" в чест на поредния Малък сезон в театралната работилница. Маратонът от представления, изложби, концерти и хепънинги започва на 26 юни, петък, и ще продължи до 5 юли, неделя. 10-те дни ще бъдат изпълнени с артистичната енергия и ще преливат от оригинални хрумки. Сред най-интересните акценти е проектът на ISO - официалната трупа на съюза на театрите на Европа - в която участват артисти от България, Румъния, Гърция, Италия, Израел, Португалия и Франция. Режисьор е самият Лев Додин.

В петък от 18 часа в камерната зала е "Живот в 8 GB", авторски моноспектакъл на Илия Атанасовов - за съвременния мислещ човек, който осъзнава силата на навлизащите технологии и се опитва да им се противопостави - или поне да не им се съпротивлява. Пърформансът е изграден от различни истории. От 19 часа в зала Underground НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" представя "Фантомни болки" с Цвета Дойчева, Димитър Николов, Петър Дочев - представление за времето, в което вече няма рицари.

"Кой да ти мисли за любов, като просто трябва да преживееш?", питат героите. От 20 часа е гастролът на ЮЗУ "Неофит Рилски"-Благоевград с "Вишнева градина" на Чехов във версия на Недялко Делчев. От 21 часа пред "Сфумато" е Splendor and Misery на Анджела Родел и Виктор Тодоров - експериментален проект, съчетаващ електронно изработен звук с акустична тамбура и вокали. По късни доби същата вечер студентите на Георги Дюлгеров от НБУ ще въртят свои късометражки. В една от тях играе дори корифеят Стефан Мавродиев.

В събота пред театъра ще свири Софийският духов оркестър, а вътре ще има танци - "20 стъпки" на НБУ с хореографи Анна Пампулова, Росен Михайлов, Боряна Сечанова. В "Брехт" на Тома Марков се изявява Елена Бърдарска. В неделя класът на Иван Добчев от академията играе "Продадено" по "Вишнева градина" на Чехов с режисьор Маргарита Младенова. В неделя от 21 часа пред театъра - акустична музика на живо с Росен Пенчев и Лорина Камбурова, която нашумя със своята Лия в сериала "Връзки". Двамата актьори се запознават на снимките на българо-турския фентъзи сериал "Ездачи". Свирят в софийски клубове и барове - джаз, рок, поп, фънк. В понеделник, 29 юли, е вечерта, посветена на големия Леон Даниел - откъси и песни на режисьора от Ицко Финци, Жоржета Чакърова, Меглена Караламбова и композитора Кирил Дончев. Във вторник от 22 и 30 до полунощ пред театъра ще се случи екшънът "По цели дни по дърветата" - по романа на Маргьорит Дюрас.

На първи юли идва "Ателие 313" на Петър Пашов младши - живеене от революция А към революция Б, за Смъртта, Лудостта, Болестта.

Пак в сряда излизат студенти от НБУ с "Три и половина" по Дарио Фо и Франка Раме, като с тях играят и момчета и момичета с физически увреждания. Спектакълът ще предизвика публиката да се абстрахира от помощните средства на сцената (инвалидни колички, патерици) и чрез забавлението да приеме артистите с трайни физически проблеми като равноправни творци.
Сред гостите на Малкия сезон е Ана Мариняну от САЩ - писателката изпълнителка припомня в "Дивото дете в града" свои преживявания в двадесет и пет различни апартаменти под наем в Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай