Захари Карабашлиев каза коя е най-голямата награда

Какво още сподели

Захари Карабашлиев каза коя е най-голямата награда | StandartNews.com

Само преди дни романът "Рана" на известния български писател Захари Карабашлиев спечели наградата "Златен лъв" на Асоциация "Българска книга" в категорията "Най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост". Това отличие е още едно признание за таланта на автора и важността на неговите произведения.

"По-голямата награда е именно в тези срещи с публиката, в които някой вдига ръка, след като сме говорили известно време и казва – "знаете ли семейството ми идва от бежанци от Източна Тракия, спомням си какво разказваше баба ми“, друг ще допълни нещо с това, че неговият дядо е участвал в Първата Световна война на Северния фронт", посочва той пред БНР.

В интервюто за предаването "Нашият ден" Карабашлиев сподели своите мисли и вдъхновения за романа "Рана". Той разказа за село Крумово, което е важна част от книгата и се намира между Добрич и Варна. Селото е било мястото на първите стълкновения между български, румънски и руски войски през 16-та година и свидетел на едно от първите героични сражения.

В предаването Карабашлиев сподели и за вдъхновението, което намери в документите, които е проучил в процеса на написване на романа. Писма, мемоари, дневници на войници му предоставят усещане за близост към историята и обичта. Той изразява оптимизма си и вярата в любовта и жертвоготовността на хората към родината, които не са загубени, а просто чакат повод да се демонстрират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай