ЮНЕСКО ще разпространява филм за Несебър

Филмът за Несебър ще стане част от глобална кампания

ЮНЕСКО ще разпространява филм за Несебър | StandartNews.com

Старият Несебър бе обект на заснемане на видео продукция по съвместен проект на БНТ и ЮНЕСКО за популяризиране  на българското културно наследство. Автор на идеята и сценарист е Китин Муньос – посланик на добра воля към ЮНЕСКО, съобщават от Община Несебър.

Проектът цели представянето на стария град като пример за обединителен център  на многовековно културно наследство, място, където се срещат най-развитите антични и средновековни европейски  цивилизации, слети чрез   уникалния природен феномен – Несебърският полуостров.

Филмът  за Несебър ще стане част от глобалната кампания „Следващите 50: Световното наследство като източник на устойчивост, хуманност и иновации“. Видеото ще бъде  озвучено на  български, испански, френски, английски и арабски и ще  се разпространява по комуникационните канали на ЮНЕСКО.

Цялостната продукция  ще съдържа   17 филма, които ще представят   българските паметници на културата, включени в списъка на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.

Несебър е единственият град в България, който вече 39 години гради престижа си на  призната световна ценност. Няколко поколения местни управници  упорито работят за съхраняване и  популяризация на изключителните исторически и архитектурни съкровища на Стария Несебър,  завещани   от древни цивилизации с изключителни културни постижения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай