Йоан Кръстител вдъхновил новия роман на Людмила Филипова

Йоан Кръстител е втори в йерархията след Исус Христос, така че това е много важно

Йоан Кръстител вдъхновил новия роман на Людмила Филипова | StandartNews.com

Обичаната у нас писателка Людмила Филипова се вдъхновило още преди 10 години за своята най-нова книга "Божият ген". Единият повод е, че в музея „Пушкин“ в Москва видяла картина на ренесансовия художник Рафаел. Другият импулс за романа е фактът, че мощите на Йоан Кръстител са открити в българските земи, сподели Филипова пред бТВ.

„Той е втори в йерархията след Исус Христос, така че това е много важно. Учените вече направиха ДНК анализ на тези мощи по майчина линия, но трябва да се направи изследване и по бащина. В книгата си използвам нови научни данни за връзката на българите с траките, които също са резултат от ДНК анализ“, поясни писателката.

Тя призна, че проучванията й за романа са отнели над 10 години. „Това е най-странната ми книга. Писах я точно 365 дни, всеки ден без изключение и това доведе до изтощение и боледуване. За една книга дисциплината и вдъхновението са еднакво важни“, коментира Людмила Филипова.

В началото на своята кариера тя е давала чернова на романите на свои близки, за да чуе мнението им, но впоследствие разбира, че е малко безсмислено. „Първо, всеки си има мнение, а и най-близките хора не са много искрени. Може да получиш фалшиви криле. Половината от успеха е писателят да си повярва в романа“, поясни авторката, чиято любима българска дума е "обич".

„Денят, в който съм родена, е бил Великден. Четири години по-късно майка ми е била при Ванга и тя й е казала, че трябва да празнувам рождения си ден винаги на Великден“, сподели Людмила Филипова. Тя призна, че в живота й се случват чудеса. Например майка й казва нещо в съня й и на другия ден то се случва.

Филипова обаче не разчита на молитви, а на принципа „Прави каквото трябва, да става каквото ще“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай