Сряда,

Йоан Кръстител вдъхновил новия роман на Людмила Филипова

От: Рачо Рачев, сн. Фейсбук -
385
Йоан Кръстител вдъхновил новия роман на Людмила Филипова
A
A
A

Обичаната у нас писателка Людмила Филипова се вдъхновило още преди 10 години за своята най-нова книга "Божият ген". Единият повод е, че в музея „Пушкин“ в Москва видяла картина на ренесансовия художник Рафаел. Другият импулс за романа е фактът, че мощите на Йоан Кръстител са открити в българските земи, сподели Филипова пред бТВ.

„Той е втори в йерархията след Исус Христос, така че това е много важно. Учените вече направиха ДНК анализ на тези мощи по майчина линия, но трябва да се направи изследване и по бащина. В книгата си използвам нови научни данни за връзката на българите с траките, които също са резултат от ДНК анализ“, поясни писателката.

Тя призна, че проучванията й за романа са отнели над 10 години. „Това е най-странната ми книга. Писах я точно 365 дни, всеки ден без изключение и това доведе до изтощение и боледуване. За една книга дисциплината и вдъхновението са еднакво важни“, коментира Людмила Филипова.

В началото на своята кариера тя е давала чернова на романите на свои близки, за да чуе мнението им, но впоследствие разбира, че е малко безсмислено. „Първо, всеки си има мнение, а и най-близките хора не са много искрени. Може да получиш фалшиви криле. Половината от успеха е писателят да си повярва в романа“, поясни авторката, чиято любима българска дума е "обич".

„Денят, в който съм родена, е бил Великден. Четири години по-късно майка ми е била при Ванга и тя й е казала, че трябва да празнувам рождения си ден винаги на Великден“, сподели Людмила Филипова. Тя призна, че в живота й се случват чудеса. Например майка й казва нещо в съня й и на другия ден то се случва.

Филипова обаче не разчита на молитви, а на принципа „Прави каквото трябва, да става каквото ще“.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички