Неделя,

Японски корифей на разказа очарова и разсмива

От: Агенция Стандарт -
943
Японски корифей на разказа очарова и разсмива
A
A
A

Сборникът с разкази „Сляпа върба, спяща жена“ на изкусния майстор Харуки Мураками обхожда целия спектър между сюрреалистичното, магичното и рутинно земното. Историите са са едновременно поучителни, изненадващи и безмилостно забавни.

„Моите разкази са като меки сенки, които пускам в света, като бледи следи от стъпки, които оставям подире си. Помня точно къде съм оставил всяка една такава следа и как съм се почувствал…“, споделя авторът в предговора към настоящото красиво издание на „Колибри“.  24 разказа – ексцентрични и дръзки, изтъкани от спомени, сънища и фантазии. Разкази, родени от индивидуални представи за опустошително земетресение – зловредни дървета, тайни желания, маймуна престъпник, леден човек, загадъчна празна кутия, безконечни тъмни коридори, – в които героите търсят пътя към своя истински „аз“. Дали по време на сърф ваканция на Хаваите, любовно изгнание в Гърция, случайна среща в Италия, или в желязната хватка на ежедневието, героите на Мураками преодоляват мъчителна скръб, невъзможна любов, споделена доброта и непреодолимо отчуждение между хора, които би трябвало да бъдат най-близки.

Харуки Мураками е съвършеният посланик на Япония – книгите му са литературни събития за Америка и Европа и се продават в милионни тиражи. Той е носител на няколко световни награди, изтъкнат преводач и маниак на тема джаз. „Гардиън“ определя автора на „Спутник, моя любов“, „Норвежка гора“ и „Кафка на плажа” като един от най-авторитетните представители на постмодернизма. Настоящият сборник демонстрира по блестящ начин колко е опасно да се мъчиш да напъхаш пулсиращия живот в еднакви тесни кутийки.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com