Всички обичат черния лебед

Всички обичат черния лебед | StandartNews.com

Солистите на Имперския руски балет нямат време за семейство

Любимата на Мая Плисецкая Кармен ще блесне довечера в НДК

Довечера в зала номер едно на НДК Имперският руски балет ще представи любимия спектакъл на великата Мая Плисецкая - "Кармен-сюита". Той е създаден специално за нея. Музиката е написана от съпруга й Родион Щедрин, а хореографията е на кубинеца Алберто Алонсо. В ролята на страстната, темпераментна и фатална красавица ще бъде младата Ана Пашкова.

Освен "Кармен-сюита", зрителите ще видят и "Шопениада". На сцената ще излязат 22 момичета, които ще танцуват по музика на Шопен. Накрая изненадата ще са "Половецките танци" по Касян Белизовски - нов спектакъл, режисиран и изпълнен от създателя на формацията и неин президент Гедиминас Таранда. В него участват четиридесет хористи от Българското национално радио, както и малките артисти от детската балетна школа към руския лицей в София.
На 14 юни е празникът за любителите на класиката във Велико Търново. Те ще се насладят на един от шедьоврите на "Императорите..." - "Лебедово езеро" от Чайковски. Този балет те са показвали на най-престижните сцени по целия свят. Изпълнителката на Одета-Одилия критиците оценяват с едно изречение: За Лина Шевельова невъзможни неща в балета няма.

Лина е на десет години, когато я водят в залата за балет. Няма понятие какво точно е това изкуство. В началото дори не й харесва. Тръгва, но не знае, че я очаква къртовски труд и че ще й е нужна желязна воля. Балетът е специфичен начин на живот и мислене, невероятна, нежна, бяла хармония, казва примата. Тя харесва всичките роли, в които играе, а в репетроара на театъра те са твърде много. Интересно й е да се превъплъщава в различни образи, не се страхува от предизвикателства - напротив, търси ги. Колкото повече нови роли ми предлагат, толкова съм по-щастлива. Жадна съм да изтанцувам всичко, споделя Лина.

Кой от двата лебеда в балета на Чайковски обича повече? Човек се променя с годините, отвръща артистката. Ако преди имах предпочитание към единият или другия образ, то сега успешно се сливам и с двата. В живота съм белия: спокойна, нежна, уравновесена, омекотена в отношенията си, търпелива, хрисима и блага. Затова изпълнявам белия лебед с лекота, но признавам, че черният ми е много по-интересен.

На същото мнение е и нейният постоянен партньор Наримар Бекжанов, който ще бъде в ролята на Зигфрид. Хаоресва ми черния - той има характер, емоционален е, а това, че е малко лош, го прави по-привлекателен, казва той.

Нариман се определя като казахстанец от руски произход. Ражда се преди 32 години в Омск, тогава в Съюза на съветските социалистически републики. По силата на воинския си дълг, баща му е изпратен да служи в Казахстан. СССР се разпада и Нариман се оказва с казахски паспорт. Дотук с политиката. Защото всичко останало в неговия живот е изкуство.

Майка му го води в балетната школа на Алма Ата още като дете: Иди, опитай, съветва го. Изпитват го и се оказва, че има данни. Продължава с балетното училище. На мнозина от неговите приятели този избор изглежда странен. В началото - дори и за него. В края на обучението си обаче той вече знае, че балетът ще бъде бъдещата му професия. И съдба. Може би и Господ го потупва по рамото, защото само след година, през 2001-ва, вече е в трупата на Имперския руски балет. Работих тихо, скромно и полека-лека станах солист - така без фойерверки Нариман описва възходящата си кариера. Сред многото главни партии той посочва любимата си: на Базил от балета "Дон Кихот". Не крие, че и той носи нещо от тази дивна испанска лудост. Обича "Болеро", където е Жреца. Неговият кумир е Рудолф Нуреев. Гледал и всичките му филми, видеозаписи, прочел е всичко за него.

И Лина, и Нариман вече са обиколили целия свят: били са дори в Австралия, Тайланд, Нова Зеландия. Навсякъде публиката ги изпраща с любов и обещанието, че пак ги чака. Оценките за тяхната работа не са толкова в приказките на критиците, а в продължителните овации и скандирания "Браво" след всеки спектакъл.

И Нариман на 32, и Лина на 25 все още са необвързани. Не се притесняват от този факт: Имат време.

В нашата професия е сложно с личния живот. Непрекъснато пътуваме. Почти не се задържаме на едно място. Репетираме по десет часа всеки ден. И все пак, който иска да има семейство или да се обвърже, винаги би могъл да го направи.
Балетът е моят живот! Не си представям, че мога да правя друго, казват в заключение Нариман и Лина, звездите на Имперския руски балет.

Урок по майсторство

По традиция ръководителят на трупата Гедиминас Таранда и тази година ще организира майсторски клас за младите български таланти. При миналото гостуване на Имперския руски балет той подготви деветгодишната Ивана Харизанова за соловата партия на Амур от "Дон Кихот".

Изпълнението на малката артистка така е впечатлило специалистите, че тя е получила покана за пет концерта по време на дните на Сервантес в Испания, разказва шефът на "Жокер медия" Ованес Мелик-Пашаев. Той подчертава, че по волята на Таранда млади балерини и балетисти от руския лицей ще танцуват в НДК в "Половецки танци" още тази вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай