Връчиха „Златната липа" на любимеца на публиката Васил Михайлов

Връчиха „Златната липа" на любимеца на публиката Васил Михайлов | StandartNews.com

Старозагорският градоначалник Живко Тодоров отличи почетния гражданин на Стара Загора и с почетния знак на града

Отличията на тазгодишния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа" бяха раздадени на стилна церемония в препълнената зала на операта в сряда вечер. Както вече бе обявено, с голямата награда за цялостен принос към киното бе удостоен любимецът на публиката - големият актьор Васил Михайлов. В един документален микс на директора на феста, режисьорът Магдалена Ралчева, зрителите си припомниха някои от най-значимите му роли в българското кино – Кубрат, Крум Страшни, Петко Войвода, Петко Д. Петков и др. В общо 75 филма се е снимал живата легенда на българското кино. А 11 според кинокритиците са само запомнящите се образи на български владетели и политици, пресъздадени от големия артист.

„Маги ме върна 60 години назад, някои от тези роли са като паметници, в смисъл, че героите са на паметници. И аз се гордея с това", заяви големият актьор. Той благодари на старозагорци за топлото посрещане и за кинофестивала, защото те го правят, и пожела този празник на киното да прескочи границите. „Всъщност той вече ги прескочи, но трябва да накараме отличените да дойдат да си получат наградите, намекна за отсъствието на другите призьори кавалерът на най-голямата награда и продължи.

„Нека да дойдат да видят какъв град е Стара Загора, какво има около него, да видят защо е на 3-но място в цялата държава, нали така кмете. Това също се дължи на старозагорци", похвали своите земляци големият актьор. Той реагира на похвалите с присъщото си чувство за хумор, премесено с много философия и мъничко тъга. „Знаеш ли това дето го чете за мен ми го запази, то ще ми трябва накрая", обърна се той към водещия Веселин Плачкови и поясни. „Не сега накрая, по-нататък накрая. Защото по-нататък накрая на някого, който го знаят всички, много хора са натискат да говорят за него. Има хора, които и на края на някого искат да се пробутат...", заяви актьорът, известен и с това, че отдавна никому не цепи басма.

Под бурните аплодисменти на публиката голямата награда „Златната липа" му бе връчена от директора на фестивала Магдалена Ралчева. „Това отличие олицетворява любовта, признателността и преклонението пред вашия талант на поколения българи", заяви тя.

Старозагорският градоначалник Живко Тодоров пък връчи на почетния гражданин на Стара Загора още една заслужена награда на именитият земляк – почетния знак на града с пожелание да е жив и здрав и старозагорци да продължават да се гордеят с него.

Наградата за най-добър филм – на българската лента „Урок" получи старозагорският актьор Христофор Недков, който участва в него. Отличията от името на останалите призьори - за най-добър режисьор на сърбина Вук Ршумович за филма „Ничие дете", за най-женска роля - на Кристина Гьошева за учителката в „Урок", и най –добра мъжка роля - на Дениз Мурич в „Ничие дете", и на Съюза на филмовите дейци - на турско-германския филм „Сивас", получиха българските актьори Димо Алексиев, Симеон Лютаков и Момчил Карамитев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай