Внучка на император показва скулптури и графики в София

Международният куратор Стефан Стоянов представя творби на Габриела фон Хабсбург

Внучка на император показва скулптури и графики в София | StandartNews.com

„Shaping Shadows“ е мотото на изложбата, която Габриела фон Хабсбург – една от най-известните авторки на съвременно изкуство, показва от 5 март до 5 април в столичната галерия „Аросита“. Художничката, чиито монументални творби красят зали и градски територии във Вашингтон, Тбилиси, Астана, Цюрих и други полиси на няколко континента, гастролира за втори път в България по покана на своя международен куратор Стефан Стоянов. Арт експертът представя графики и някои от най-новите скулптури на Габриела фон Хабсбург, направени от неръждаема стомана. Геометрични фигури, триъгълници, сфери и прости линии взаимодействат в атрактивен визуален ансамбъл. Произведенията на Габриела фон Хабсбург излъчват елегантната хармония между чистото вълнение от творчеството и интелектуалната енергия на посланията. Тя разбива стереотипа, че скулптурите са агресивни в овладяването на определено място – нейните  разширяват кръгозора на зрителя.

"Харесва ми предизвикателството да изразя това, което мисля, с най-обикновени форми и най-малко лична намеса", казва Фон Хабсбург. Отделните елементи в скулптурната композиция променят пространството – зрителите са изкушени да ги докоснат и дори свободно да ги преместят. "Точно както в музиката, така и в скулптурата паузата засилва израза – тя е силно ангажирана с околната среда“, коментира авторката. Няколко графики в експозицията отразяват идеите на скулптурите. Литографиите на Габриела фон Хабсбург са също толкова интересни – в тях тя използва оригинална занаятчийска техника.  

Стефан Стоянов и Габриела фон Хабсбург с шейх Рашид Ал Халифа, един от най-известните художници в Близкия Изток, на когото българинът също е куратор 

„Габриела е световен скулптор от първа класа. Тя е истински талант в света на метала, където по традиция мъжете се домогват до първенството. А колко мъже сред художниците умеят да работят с метал и въображението да ги води“, коментира Стефан Стоянов. В стоманата – този толкова мачовски материал, сякаш е закодирана женствеността на авторката. Самата тя споделя, че държи на максимална естетическа лаконичност.

Габриела фон Хабсбург е внучка на Карл I Франц Йозеф - последния император на Австрия, и дъщеря на ерцхерцога на Австрия Ото фон Хабсбург. По наследство и по кръв носи титлата "ерцхерцогиня на Австрия", но предпочита да я познават не като представител на династията, а като артист.

Родена е в Люксембург, расте в Германия. Учи философия и изкуство в Мюнхен. Освен художник, тя е и професор по изкуствата, бивш дипломат, посланик на Грузия в Германия от 2010 до 2013 г. Всяка година прави няколко международни изложби. От 90-те на миналия век развива активна дейност в цяла Европа, като не пропуска залите на бившите соц държави, работи и в САЩ. Тя е образцов космополит и фаворит на колекционери от цял свят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи
Динов
преди 1 месец

Доста смешна новина ! Международен мошенник и смешник решил да показва в България аристокрация на селяните . Твърде неадекватно

Откажи
Антония
преди 1 месец

Намерил му е цаката. Сигурно здравата скубе аристократичните си клиенти като ги лъже, че правят голямо изкуство.На тях това им трябва. Само дано общинарите не решат да цопнат в София произведения на шейха и императорската унука.

Откажи
Кривошиев
преди 1 месец

Стефан Стоянов е един конюнктурен педал. Той не показва високо изкуство, а търси такива хора, които са конюнктурно облагодетелствани - партийни лидери, шейхове, графове и тн.

Откажи