Събота,

Владо Карамазов изби рибата с тази снимка

От: Агенция Стандарт -
3643
Владо Карамазов изби рибата с тази снимка
A
A
A

Владо Карамазов постигна нов професионален успех във фотографската си кариера. За това сподели самият той в социалните мрежи и разказа на дълго и на широко за подвизите си.

"В историята на тази снимка има и фотографска, и житейска поука. В нея са замесени един кадър и един конкурс. В Мароко съм и Казабланка е поредния град. Пристигам, настанявам и се готвя да излезна, за да опозная града. И отново се изправям пред дилемата кои обективи да взема и кои апарати.

Вече десети ден всекидневно съм като муле с над 15 кг раница, за да не изпусна нещо. Чуденката беше голяма, но накрая си казах, че един ден трябва да почина и ще взема само един апарат с обектив 27мм. Беше ми много леко, но много дискомфортно. Отивам на брега и виждам най-голямата джамия в света цялата в мъгла. Океана с огромни вълни, които се разбиват в стените и беше невероятна гледка. Намирам най-хубавата позиция така, че да мога да хвана и джамията, и отражението й. Вдигам апарата и с тази 27-ца не мога да хвана нищо. Нито джамията, камо ли пък и отражението. Опитах да сменям позиции, но не ставаше, това беше мястото.

В отчаянието си извадих телефона. Той хващаше всичко и то перфектно. Хич не искам този момент на перфектно време, светлина, място и момент да го заснема с телефон. Направих много снимки, които ги забих в една папка. Забравих ги. През последните две години мобилната фотография се разви много. Големите конкурси отвориха категория Мобилна фотография.

Сетих се аз за тази джамия и за непростимата ми грешка, че не си взех всичко обективи тогава. Вече няколко пъти с този кадър от мобилен телефон печеля първи места в много големи конкурси. Но истинският успех на тази снимка е, че влезе в годишната книга на HIPA. HIPA e може би най-големият, труден и престижен конкурс в света. Условията са - само по една снимка в категория, никога да не е пускана в конкурс и никога да не е спечелила награда. Конкурсът е безплатен, което значи всичко живо, което снима. Фотографи от цял свят се готвят всяка година за него. Изключително трудно е да избереш само една снимка.

Пуснах аз джамията в категория „Историческа архитектура”. Минах всички кръгове. Пратиха ми и договор. Това ми подсказваше, че нещо ще се случи. Да ми дадат страница от тази книга за мен е много голямо нещо. Книгата е само за авторите, които имат снимки включени в нея", разказа Карамазов в Инстаграм.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com