Вежди: Запазих много колеги приятели

В дарената колекция е и картина на Жан Карзу (Карник Зулумян), "Затворената стая", литография, 1975 г.

Вежди: Запазих много колеги приятели  | StandartNews.com

Министърът на културата дарява 35 творби от наши и чужди художници на Националната галерия

Министърът на културата Вежди Рашидов ще се раздели безвъзмездно с 35 творби от личната си колекция. Скулпторът ще дари образците на българска и западноевропейска живопис и графика на Националната галерия. Изложба с всички произведения под мотото "Дарението" ще бъде открита довечера в 18 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата.

"Всяка колекция има своята история. Аз, като силно емоционален човек на изкуството, не колекционирам, а откривам и събирам истории. Съдбата благосклонно ми отреди да имам малко, но добри приятели, част от които са и големи артисти. Не само заради таланта си, но и заради това, че въпреки творческото съревнование между нас през годините приятелството ни се запази. А какъв по-голям знак за приятелство, какъв по-добър спомен от една картина? Всички тези спомени пазя дълбоко в сърцето си", казва Вежди в официалната покана за уникалното събитие.

Някои от приятелите на министъра го запалват по западноевропейското изкуство от ХVII-ХIХ век. През годините Вежди си е позволявал да купува от антиквариати по света. "Въпрос на късмет е да изпреваря някой експерт. Така съм се сдобил с хубава картина. Но никой нищо няма да отнесе отвъд", категоричен е Рашидов. И припомня, че много големи музеи по света са основани чрез дарения. "Идеята ми да открехна вратата към тези събирани лично от мен истории е, че в забързаното ни всекидневие винаги трябва да има кътче, където зрителят да намери голямо изкуство, покой, топлина и да се усети част от света. Да допринеса поне малко за това да се чувстваме по-достойни и по-горди българи - граждани на света."

На откриването довечера Рашидов ще обяви още два свои дарителски жеста. Средствата от благотворителния му вернисаж с акварели, рисувани в Германия, ще бъдат дарени на Клиниката по детска онкология при болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". А Академията ще получи от личната библиотека на министъра ценни издания, посветени на изобразителното изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай