Вторник,

Вежди Рашидов дари творби на "люксембургска" галерия в София

От: Иван Ватахов -
2756
Вежди Рашидов дари творби на "люксембургска" галерия в София
A
A
A

Именитият наш скулптор Вежди Рашидов подари две свои творби – акварел и рисунка, на „Галерия 88 Камен Попов“ и на едноименната фондация, които бяха открити официално на 10 юни в София. Заедно с това той дари и една скулптура на Галин Малакчиев от своята лична колекция.

Дарението бе прието с благодарност от Юлита Попова и съпруга й Жос Селис, които създадоха галерията и фондацията в памет на именития наш художник и плакатист Камен Попов.

В продължение на 32 години основаната през 1988 година от Камен Попов в центъра на Люксембург Галерия 88 е едно от най-престижните места за изява на най-известните български и европейски художници и школа за млади таланти. През 2018 година с голям успех там бе представена изложба от скулптури на Вежди Рашидов.

Сега сестрата на Камен Попов – Юлита  Попова и съпругът й, които от две години се установиха в София, създадоха едно изключително модерно арт пространство от 300 кв. м на ул. „Богатица“ 25, в което е запазено цялото творчество на Камен Попов и е изложена част от уникалната колекция на галерията в Люксембург.

„Завръщането“ на люксембургската Галерия 88 в България има за цел да привлече тук многобройните европейски приятели  и ценители на работата на фамилия Попови, както и да подкрепя млади таланти от България и Европа.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com