Вежди Рашидов е почетен гост на Световния форум за мир в Испания

Тази година домакин е Барселона

Вежди Рашидов е почетен гост на Световния форум за мир в Испания | StandartNews.com

Вежди Рашидов е почетен гост на Световния форум за мир (WPF 2023), който започна днес в испанския град Барселона.

Форумът е създаден като инициатива на Шенгенската фондация за мир, базиран е в Люксембург и има 14 издания досега. Тази година домакин е Барселона. От 23 до 25 ноември там ще се проведат 52 конференции с участието на международни учени, изследователи, експерти, представители на властите, творци и общественици.

Ето какво заяви Вежди Рашидов преди началото на форума:

„За мен е чест да бъда почетен гост  на този авторитетен форум, защото ясно осъзнавам, че в нашия свят на глобални кризи и противопоставяне на религии и изнервени общества все повече демонстрираме непоносимост един към друг. Ето защо смятам, че мирът ще става още по-значим, защото е дошло време за търпимост, уважение, обич и респект към личностите на нашето време. България е част от евроатлантическата общност, тя е външна граница на Европейския съюз и полага много големи усилия за възпиране на мигрантската вълна. Моята страна е изпълнила критериите за приемане в Шенген  и лично аз смятам, че Световният форум за мир, роден като инициатива на Шенгенската фондация за мир, може да изиграе съществена роля в общите европейски усилия за насърчаване на диалога и толерантността на международната арена.“

Световният форум за мир бе открит от ректора на Университета на Барселона Хоан Гуардиа Олмос.  На откриването присъстваха и Цветелин Цолов,  генерален консул на България в Барселона, както и българският художник Захари Каменов.

Преди началото на форума Вежди Рашидов разговаря с новия президент на Световния форум за мир Феликс Бенц, с областния управител на Каталуня Карлос Прието Гомес и с Мария Еухения Гай, заместник-кмет на Барселона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай