Понеделник,

Вероника Михалева ни представя на биеналето в Триест

От: Агенция Стандарт -
462
Вероника Михалева ни представя на биеналето в Триест
A
A
A

Вероника Михалева е най-младият участник в световното биенале в Триест, в което авторки от различни генерации и стилове представят творенията си, създадени преди и по време на коронакризата. Художничката показва портрет на сестра си, рисуван с акрилни бои и със заглавието  „Отрази“.  Картината е от проект на Вероника, който   маркира началото на нейно продължително изследване върху психиката. Неслучайно лицето в платното препраща към тъмната страна на битието, мимолетният момент е на ръба между живота и загадката. Излъчването е базирано на неизречените истини, на стреса от основните злоупотреби с тях, от скритата болка. Но и Вероника, и нейната героиня сякаш търсят какво се крие под маската, мотивирани от екзистенциалното любопиство и контра културата.

Тъкмо този стремеж на Михалева към разкриването на скрития смисъл и неговото разкодиране чрез традиционни и авангардни похвати - невинаги достъпен за артистите на нейната възраст, силно впечатлява международния куратор Стефан Стоянов. Арт дилърът, който работи с елитни галерии, колекционери и меценати от Европа, Америка и Азия, представя българката пред претенциозните селекционери на биеналето в италианския град. Те пък веднага високо оценяват нейната артистичност и философия. „Вероника е твърде обещаващ автор, който се развива в тон с най-актуалните тенденции, като в същото време запазва подчертаната си индивидуалност и оригиналност“, категоричен е Стефан Стоянов, който представя в Триест изявени имена от Русия, Балканите и Близкия Изток.      

     

Вероника Михалева е космополит не само в изказа на идеите си, но и в своята професионална образованост. Тя завършва католическото училище „Свети Едмънд“ и  Loughborough University в Англия. Работите й са комбинация между традиционното и иновативното дигитално изкуство, а чрез мултидисциплинарните похвати в тяхното осъществяване Вероника коментира и интерпретира вечните ценности, провокирайки зрителите си на макс. В творенията си – на платно или във видео - тя се концентрира върху дебата за границите между доброто и злото, върху темите табу, върху отхвърлените емоции, които утешават неспокойните  и смущават спокойните. Затова в дипломния й проект няма изненада – на първо четене той е силно стресиращ: “Клане на прасе“ с фокус върху неудобството, върху кръвта във визията, върху недоволството, което изважда публиката от обувките.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички