Вероника Михалева ни представя на биеналето в Триест

Художничката е най-младата в елитния женски международен форум

Вероника Михалева ни представя на биеналето в Триест | StandartNews.com

Вероника Михалева е най-младият участник в световното биенале в Триест, в което авторки от различни генерации и стилове представят творенията си, създадени преди и по време на коронакризата. Художничката показва портрет на сестра си, рисуван с акрилни бои и със заглавието  „Отрази“.  Картината е от проект на Вероника, който   маркира началото на нейно продължително изследване върху психиката. Неслучайно лицето в платното препраща към тъмната страна на битието, мимолетният момент е на ръба между живота и загадката. Излъчването е базирано на неизречените истини, на стреса от основните злоупотреби с тях, от скритата болка. Но и Вероника, и нейната героиня сякаш търсят какво се крие под маската, мотивирани от екзистенциалното любопиство и контра културата.

Тъкмо този стремеж на Михалева към разкриването на скрития смисъл и неговото разкодиране чрез традиционни и авангардни похвати - невинаги достъпен за артистите на нейната възраст, силно впечатлява международния куратор Стефан Стоянов. Арт дилърът, който работи с елитни галерии, колекционери и меценати от Европа, Америка и Азия, представя българката пред претенциозните селекционери на биеналето в италианския град. Те пък веднага високо оценяват нейната артистичност и философия. „Вероника е твърде обещаващ автор, който се развива в тон с най-актуалните тенденции, като в същото време запазва подчертаната си индивидуалност и оригиналност“, категоричен е Стефан Стоянов, който представя в Триест изявени имена от Русия, Балканите и Близкия Изток.      

     

Вероника Михалева е космополит не само в изказа на идеите си, но и в своята професионална образованост. Тя завършва католическото училище „Свети Едмънд“ и  Loughborough University в Англия. Работите й са комбинация между традиционното и иновативното дигитално изкуство, а чрез мултидисциплинарните похвати в тяхното осъществяване Вероника коментира и интерпретира вечните ценности, провокирайки зрителите си на макс. В творенията си – на платно или във видео - тя се концентрира върху дебата за границите между доброто и злото, върху темите табу, върху отхвърлените емоции, които утешават неспокойните  и смущават спокойните. Затова в дипломния й проект няма изненада – на първо четене той е силно стресиращ: “Клане на прасе“ с фокус върху неудобството, върху кръвта във визията, върху недоволството, което изважда публиката от обувките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай