Великият Антъни Хопкинс в хит на София филм фест

„Часът на Армагедон“ е в програмата на елитния форум

Великият Антъни Хопкинс в хит на София филм фест | StandartNews.com

Сценаристът режисьор Джеймс Грей дебютира преди три десетилетия на фестивала във Венеция с „Малката Одеса“, за който бе удостоен със „Сребърен лъв“. Следващите му четири филма неизменно са номинирани за „Златна палма“ в Кан, а хитът „Към звездите“ с Брад Пит има номинации за „Златен лъв“ и „Оскар“. Премиерата на най-новата му творба, „Часът на Армагедон“, бе отново в Кан, където получи отлични отзиви и овации. Джеймс Грей разказва дълбоко лична история, вдъхновена от собственото му детство, посветена на порастването и на силата на семейните отношения - чрез връзката на младия Пол с неговия дядо Арън. В ролите са 14-годишният Банкс Репета и легендарният Антъни Хопкинс. Партнират им Ан Хатауей и Джеръми Стронг. Четиримата пресъздават стремежа на героите си към заветната „американска мечта“ и социално-политическите промени през 80-те години на ХХ век. „Часът на Армагедон“ е морална драма, изобличаваща лицемерието, която се фокусира върху сложните въпроси за расовите и класови различия“, пише „Vanity Fair“, а „Entertainment Weekly“ определя филма като „триумф“.

 „Корсаж“ на Мари Кройцер, обиколил 50 фестивала в цял свят, пренася хиляди зрители във времето на австро-унгарския император Франц Йосиф и неговата темпераментна съпруга – императрица Елизабет. Международната дава високи оценки: „откровение“, „сензация“, „превъзходно“, „брилянтно“, „дръзко“, „зашеметяващо“.

Най-новият филм на Джафар Панахи „Без мечки“ бе представен премиерно в основната конкурсна програма на фестивала във Венеция, където получи специалната награда на журито. Съществуването и на тази творба на световноизвестния ирански режисьор е категорично доказателство за неговата несломима решителност и творческа дързост. Историята във филма на Панахи отново се фокусира върху предизвикателствата, с които се сблъсква непрестанно всеки автор, който се опитва да създава изкуство в родната страна на режисьора. Границата между реалността и авторски-фантазираната част от сюжета се размива, наблюдавайки участието на самия Панахи във филма – той проследява две паралелни любовни истории, осуетени от непреодолими обстоятелства, силата на суеверията и предразсъдъците, както и от действията на представителите на властта в провинциалната реалност. И макар да изглежда като документално представен сюжет, „Без мечки“ е интересен експеримент в контекста на тоталната забрана на филма от страна на иранските власти.

Джафар Панахи през 2010 година бе осъден на 6 години затвор и му бе забранено да напуска страната, да снима филми, да пише сценарии и да дава интервюта за чуждестранната преса в продължение на 20 години. През юли на 2022 година той е арестуван отново за изразяване на лична позиция и анти-правителствени действия. В началото на февруари 2023 година режисьорът е освободен под гаранция от затвор в Техеран.

След премиерата на дебютния пълнометражен филм на шотландската режисьорка Шарлот Уелс „Под слънцето“ в „Седмица на критиката“ в Кан, целият филмов елит заговори за тази трогателна история и органичните актьорски изпълнения на Пол Мескал и Франки Корио. Във фокуса са отношенията между София и нейния баща в дните, които те споделят на лятна ваканция в края на ХХ век.

Постепенно във фасадата, която таткото се опитва да поддържа, за да осигури на Софи идеалната почивка, започват да се появяват пукнатини.  Десетки киноексперти определят „Под слънцето“ като един от най-добрите филми на 2022 година и съвсем неслучайно той има вече над 150 номинации и повече от 50 награди, включително номинация за „Оскар“ за изпълнението на Пол Мескал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай