Възстановяват драматичния театър в Смолян

Възстановяват драматичния театър в Смолян | StandartNews.com

София. Двйността на драматичния театър в Смолян ще бъде възстановена. Това реши днес правителството с постановление за преобразуване на държавни културни институти и за създаване на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов".

Този акт ще позволи да се възстанови сценичната дейност в различни региони на страната и да се създаде възможност на аудиториите за достъп до качествена продукция.

 

С постановлението Кукленият театър в Силистра се преобразува в Драматично-куклен театър, а Театрално-продуцентският център „Йордан Йовков" в Добрич – в Драматичен театър „Йордан Йовков".

 

Това решение ще позволи в Силистра да се поставят самостоятелни театрални спектакли – дейност, реализирана в последните години единствено от ТПЦ „Йордан Йовков". Театрите в Разград и Кърджали стават театрално-музикални центрове, което отговаря на извършваната към момента от тях дейност не само в сферата на театралното, но и на танцовото и музикално изкуство.

 

Създава се и нов второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на културата – Родопски драматичен театър „Николай Хайтов". Театърът в Смолян беше преобразуван през 2010 г. чрез вливане в ДТ „Масалитинов" – Пловдив. В последствие целият състав на трупата е съкратен и в региона не се извършва никаква театрална дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай