Васко Василев празнува 50 в София

Световният цигулар отбелязва юбилея с книга и филм

Васко Василев празнува 50 в София | StandartNews.com

По случай 50-тия юбилей на най-известния български цигулар в света Васко Всилев ще бъдат издадени луксозна книга албум на фотографа Христо Русев и филм на журналиста Георги Тошев. Виртуозът ще отбележи празника си с концерт на 14 октомври в родния си град София в столичния клуб JOY station, който ще премине и в импровизирана премиера на книгата, издадена от Книгомания и включваща уникални фотографии от сцената, градове, бекстейдж по време на турнета в Испания, Великобритания, Япония и България.

Две години Русев придружава Василев по време на негови пътувания. По същото време журналистът Георги Тошев решава да включи Васко в новата си поредица „Децата на Другата България“.

Музикантът напуска родината на 9 години, заминавайки за Москва да учи цигулка при прочути педагози. През 1988-а Василев печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия. Същата година се премества и установява в Лондон, където продължа обучението си в Кралския музикален колеж.

Между  19 и 21 години е гост концерт-майстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония. На 21 печели титлата „Суперсолист” на Лионската Опера във Франция. На 23 става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента и като творчески продуцент.

Създател е на формацията „Лауреат”, в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции.

През годините е работил и записвал с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Уудот от „Ролинг Стоунс”, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър, Има и голям репертоар от филмова музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай