Въображението на Мураками не секва (книгите тази седмица)

Въображението на Мураками не секва (книгите тази седмица) | StandartNews.com

"Кафка на плажа" и "След мръкване" са изпълнени със загадки и магии

"Кафка на плажа" съдържа не една гатанка, предупреждава Мураками. Но не дава отговори. Защото за всеки читател отговорът е различен и той трябва да го открие за себе си. Мнозина смятат, че именно този виртуозен, полифоничен роман е шедьовърът на големия японски творец. Страниците му са приютили незабравими образи, изографисани ловко, същевременно обвити в тайнство.

"След мръкване" е разказ за магията на една нощ, която слива човешките сенки и побратимява духовете. Докато пие кафе в квартален ресторант в Токио, прелиствайки неизвестна книга, 19-годишната Мари привлича вниманието на серия от посетители. Един от тях е бъбрив джаз тромбонист, който я впечатлява с философски спекулации и анекдоти и постепенно я прави съпричастна към дребна криминална драма.

Харуки Мураками е несравним в умението да смесва жанрове, да балансира разказа си на границата между сюрреалното и действителността.

Роден в Киото през 1949 г., той завършва литературния факултет на Токийския университет, но сам признава, че е повлиян по-скоро от поп културата, отколкото от японските литературни кодове. Творчеството му е еманация на дивно въображение, съчетано с мистерия, елегантност и стил.

 

Джон Ъпдайк описва секса в Щатите


В романа "Двойки" великият майстор на американската литература Джон Ъпдайк ни въвежда в най-интимното от сексуалния живот на няколко съпружески двойки от едно предградие на Бостън. С настъпването на всеки сезон партньорите сменят местата си в един "любовен хоровод", който се превръща в отчаяна и предизвикателна, смешно-тъжна игра. Колко от участниците в нея обаче могат да я изиграят успешно?

 

Преиздават фантастиката на Любен Дилов


"Ентусиаст" пусна "Пропуснатият шанс" - първа книга от поредицата "Събрани съчинения" на един от най-изявените автори на научна фантастика у нас и по света Любен Дилов. Събраните съчинения на Любен Дилов ще излизат под редакцията на Любен Дилов-син. "Пропуснатият шанс" по забавен начин разказва за творческото надлъгване между автора и "писателски" компютър от бъдещето, програмиран да твори произведения по предварително зададени сюжет и жанр. Състезанието по находчивост между човек и машина ражда история след история в различни жанрове с всекидневни и митологични съюжети, които разсмиват и натъжават.

 

Важни са простите радости


В "Мъдростта на Графството" Ноубъл Смит разкрива идеи, които са вдъхновени от класическите произведения на Дж. Р. Р. Толкин и неговите най-обичани създания - здраво стъпилите на земята хобити.

Как могат прости радости като градинарството, дългите разходки и вкусните ястия, споделени с приятели, да те направят много по-щастлив? Защо да даваш подаръци на рождения си ден, вместо да ги получаваш, е толкова революционна идея?

 

Томче събра музикални вълшебства


Кой не е чувал за комедията от Шекспир "Сън в лятна нощ"? А знаете ли, че Феликс Менделсон Бартолди е написал музика към нея? А известният му "Сватбен марш" е част именно от нея? Това се случва 200 години след създаването на пиесата по поръчка на пруския крал Фридрих Вилхелм V специално за първото изпълнение на Шекспировата комедия на немски език. И така сценичната музика "Сън в лятна нощ" зазвучава в кралския дворец в Потсдам на 14 октомври 1843, за да се превърне в едно от най-обичаните сценични музикални произведения.

В новата книга от поредицата на издателство "Емас" - "Музикални книги за деца", ще намерите тези и още много любопитни факти.

 

"Анархия на три морета" - абсурд и още нещо


Йордан Свеженов умее да пише социална сатира без аналог - под смеха прозира напрежение, а в абсурдите истината натежава, твърдят критици и читатели. Само за една нощ властта в България рухва - а от страниците на "Анархия на три морета" ще разберем колко плашещо лесно може да се случи това. Абсурдните истории, разказани от Свеженов, се четат с лекота и малко тревога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай